Kremlinul acuză stări de rău de dragul Ucrainei

Protest pro-european în Ucraina
Protest pro-european în Ucraina (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Rusia nu va interveni în situaţia din Ucraina, unde confruntări violente între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Credem că nu avem dreptul să intervenim în afacerile interne ale Ucrainei în niciun mod. Este absolut inacceptabil să ne amestecăm în afacerile interne" ale altei ţări, a declarat Dmitri Peskov într-un interviu publicat pe site-ul tabloidului Komsomolskaia Pravda, şi citat de Mediafax.

Oficialul rus şi-a mai exprimat convingerea că autorităţile ucrainene ştiu ceea ce este necesar să facă şi vor găsi cea mai bună soluţie pentru a aduce situaţia la normal şi a restabili pacea.

Precizând poziţia Moscovei faţă de situaţia din Ucraina, unde poliţia a început să împuşte manifestanţi, iar dovezile opoziţiei arată că guvernanţii vor mobiliza armata pentru înăbuşirea protestelor, purtătorul de cuvânt a lui Putin şi-a mai exprimat indignarea faţă de amestecul ţărilor UE în politica autorităţilor ucrainene

"Nu-i putem înţelege pe ambasadorii ţărilor străine aflaţi la post la Kiev, care le spun autorităţilor din Ucraina ce să facă şi de unde să-şi retragă trupele şi poliţia", a spus purtătorul de cuvânt, fără să ofere alte precizări.

"Rusia şi Ucraina sunt două ţări surori", "ni se face rău văzând ceea ce se petrece la Kiev", a mai precizat Peskov.

Reamintim că situaţia din Ucraina a luat o turnură dramatică începând cu dimineaţa zilei de miercuri, când poliţia ”de revoltă” a început să tragă în manifestanţii pro-europeni. 5 oameni au murit şi alţi peste 300 au fost răniţi de forţele Berkut. Kievul arată că un câmp de bătălie: oameni bătuţi, baricade arse, urme de incendii, fum. Protestatarii şi opoziţia cer alegeri anticipate, în timp ce regimul se pregăteşte, după toate probabilităţile, să mobilizeze armata împotriva propriilor cetăţeni.

Ucrainenii din ţara "soră" Rusiei protestează de două luni împotriva decizia regimului Ianukovici de a renunţa la apropierea de UE, în favoarea Rusiei. Protestatarii cer demisia lui Ianukovici, care a refuzat în noiembrie la Vilnius semnarea acordului de asociere cu UE, alegând să menţină ţara sub influenţa "fratelui" mai mare de la Kremlin.

Vladimir Putin l-a răsplătit pe Ianukovici pentru alegerea făcută reducând preţul gazelor naturale furnizate de Gazprom Ucrainei şi acordându-i un împrumut de 15 miliarde de dolari. Putin a afirmat că aceste măsuri sunt un "ajutor pentru sora Ucraina", în nici un caz o tentativă de a influenţa politica autorităţilor de la Kiev.

Protestele au cunoscut un puternic reviriment după ce autorităţile au adoptat, săptămâna trecută, o serie de legi de tip sovietic, ce impun sancţiunile draconice împotriva manifestanţilor. Pentru oprirea protestelor, autorităţile au găsit, ca să cităm din Peskov "cea mai bună soluţie", ministrul de interne autorizând poliţia "de revoltă" să folosească armele de foc împotriva manifestanţilor pro-europeni.

Uniunea Europeană s-a declarat „şocată” de ultimele violenţe din Ucraina si a avertizat Kievul în legătură cu „posibile acţiuni” şi consecinţe pentru relaţiile UE- Ucraina, aceste declaratii "indignându-i" pe liderii de la Kremlin care le-au criticat ferm. În ziua în care ministrul de interne al Ucrainei a autorizat poliţia să tragă în manifestanţi, Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov a îndemnat guvernele ţărilor membre UE să nu intervină în "incidentele" de la Kiev.

De săptămâni de zile, în spiritul "neamestecului" în treburile "fratelui ucrainean", Vocea Rusiei îi prezintă pe manifestanţii din Kiev ca pe o adunătură de infractori drogaţi şi cu probleme psihice, ale căror "pretenţii" de a schimba regimul "nu sunt legitimate" de nimic:

"Pentru nimeni nu este un secret că printre locuitorii taberei de corturi există un număr mare de oameni căutaţi de poliţie pentru diferite infracţiuni. Însă, în pofida faptului că astăzi Piaţa Independenţei este locul unde se adună fanatici agresivi, prost îmbrăcaţi şi înrăiţi, opoziţia intenţionează să continue să-i folosească drept pârghie pentru a face presiuni asupra autorităţilor. (...) Protestatarii din Kiev suferă de hipotermie, intoxicaţii cu alcool şi tulburări psihice." - Vocea Rusiei despre protestele de la Kiev.