Kremlin: Irakul va cumpăra un număr mare de tancuri avansate ruseşti T-90

Moscova şi Bagdadul au încheiat un acord major pentru achiziţionarea de către armata irakiană a unui număr mare de tancuri ruseşti avansate T-90, a declarat un oficial al Kremlinului.
Tancuri ruseşti T-90 în Moscova, Rusia, 9 mai 2015.
Tancuri ruseşti T-90 în Moscova, Rusia, 9 mai 2015. (RIA Novosti/Getty Images)

Tancurile T-90 vor consolida flota irakiană de tancuri americane M1A1 Abrams afectată de lupta împotriva jihadiştilor.

Construite pe baza designului tancului din perioada sovietică T-72, noile modele T-90 se numără printre cele mai accesibile, ca preţ, tancuri din lume. În trecut, sute de tancuri T-90 au fost cumpărate de armatele indiană, algeriană şi azeră, în timp ce Kuweitul, Vietnamul şi Egiptul şi-au exprimat de asemenea un interes puternic în achiziţionarea lor.

Tancurile T-90 vor fi probabil folosite de armata irakiană alături de tancurile americane M1A1 Abrams. În perioada 2010-2012, SUA a furnizat Irakului 140 de tancuri Abrams recondiţionate, ca parte a unui acord militar mai amplu.

Unele dintre tancurile americane au fost afectate sau distruse complet în luptele dure împotriva grupului jihadist Statul Islamic, conform think-tank-ului militar Jane’s, care a citat surse publice. 28 de tancuri Abrams operate de armata irakiană au fost afectate în luptele cu militanţii, în timp ce în cazul a 5 dintre ele blindajul a fost penetrat de rachete ghidate, anti-tanc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe