Kovesi: Zeci de milioane de euro, date mită în dosarul licenţelor Microsoft

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni, la Adevărul Live, că sumele date mită în dosarul licenţelor Microsoft sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

"Până în acest moment, informaţiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlu de mită", a spus Kovesi, precizând că DNA colaborează în această anchetă cu instituţii financiare şi judiciare din străinătate, că au fost făcute comisii rogatorii şi că sunt verificate inclusiv tranzacţiile prin off-shore-uri.

Potrivit Mediafax, întrebată de valoarea prejudiciul din dosar, Kovesi a răspuns că valoarea exactă a acestuia nu a fost stabilită exact, însă a fost estimată o sumă de 60 de milioane de euro care a fost dată ca mită.

"Nu avem un prejudiciu exact, în jur de 60 de milioane de euro, n-aş putea să vă dau o cifră exactă pentru că ea ar putea, pe parcursul administrării probelor, să crească sau să scadă, dar s-a dat cu titlul de mită prin conturi bancare sau direct unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societăţi comerciale", a declarat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a mai precizat că în acest moment este începută urmărirea penală cu privire la fapte şi se administrează probatoriul, urmând ca în momentul în care se conturează indicii pentru începerea urmăririi penale şi faţă de persoane, procurorul să facă acest lucru.

În legătură cu dosarele fraudelor din domeniul achiziţiilor guvernamentale de IT, Kovesi a mai declarat că există comisii rogatorii şi că DNA colaborează cu instituţii financiare şi judiciare din alte state pentru a verifica tranzacţiile efectuate.

Referitor la audieri, Kovesi a precizat că în acest dosar au fost audiate zeci de persoane din ministere, din instituţii care au avut legătură cu încheierea acestor contracte.

"Au fost citaţi şi foşti miniştri, foşti parlamentari, foşti directori de instituţii... O parte au venit, o parte urmează să fie audiaţi", a mai declarat Kovesi.

Urmărirea penală in rem

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în 10 iulie, că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Prim-ministrului, Victor Ponta, din 21 mai 2013. Raportul Corpului de Control al premierului viza achiziţia de licenţe pentru soft educaţional, dosarul vizându-i pe fostul ministru PDL al Educaţiei Daniel Funeriu şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme.

O săptămână mai târziu, procurorii anticorupţie anunţau că au demarat urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în patru dosare, printre care şi în cel privind licenţele pentru soft educaţional.

Procurorii DNA au depăşit 'aşteptările' premierului şi nu s-au limitat să ancheteze doar bucăţica pe care a pus reflectoarele Corpul de Control. DNA a declanşat investigaţii şi privind contractul pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între firma germană EADS şi Ministerul de Interne, contract valorând un miliard de euro şi în cadrul căruia a fost prevăzut buget pentru mită (între 5 şi 10% din contracte de subcontractare încheiate de EADS cu furnizori români) ce urma să fie direcţionată către MAI şi cabinetul prim-ministrului, la vremea încheierii contractului acesta fiind Adrian Năstase, actualmente închis pentru fapte de corupţie. Ramificaţiile mitei date/luate pentru contractul între MAI şi EADS (actuală Airbus) continuă şi în perioada guvernării lui Călin Popescu Tăriceanu, actual şef al Senatului şi prezidenţiabil al Partidului Reformator Liberal.

Conform procurorilor, în anul 2004, când premier era Adrian Năstase, EADS a plătit imediat după semnarea contractului un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor.

În februarie 2005 valorile procentelor de comision au fost renegociate la 15%, pentru a satisface noile exigenţe odată cu înlocuirea lui Adrian Năstase de Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne