Kovesi: "Un procuror nu falsifică dosare, probe, un procuror nu face jocuri politice!"

Presiunile asupra DNA depăşesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, mai ales în condiţiile în care ele au venit din partea unor condamnaţi sau inculpaţi cu funcţii importante în stat, a opinat Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Ţintă predilectă a acuzaţiilor politicienilor cu dosare penale, şefa DNA a declarat joi, la prezentarea bilanţului instituţiei, că procurorii au jurat să respecte legea aşa că nu falsifică dosare, probe, nu au agende ascunse şi nu fac jocuri politice.

"Noi suntem procurori şi am depus un jurământ. Acela să respectăm legea, indiferent dacă suntem lăudaţi sau dacă suntem criticaţi. Legea ni se aplică şi nouă. Tot ceea ce facem în activitatea noastră, facem sub controlul CSM şi al instanţelor. Un procuror nu falsifică dosare, un procuror nu falsifică probe, un procuror nu are agendă ascunsă, un procuror nu face jocuri politice. Mai mult decât atât, alţi magistraţi, judecătorii, vin şi controlează munca procurorilor şi măsurile dispuse de aceştia", a declarat Kovesi citată de Agerpres.

Procurorul şef DNA a mai ţinut să reamintească faptul că acest tip de acuzaţii au fost făcute îndeosebi de inculpaţii şi condamnaţii din dosarele procurorilor anticorupţie sau de cei care îi susţin.

"Presiunile exercitate în spaţiul public depăşesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, mai ales în condiţiile în care ele au venit din partea unor condamnaţi sau inculpaţi care deţin sau au deţinut funcţii importante în stat", a susţinut Kovesi.

Şefa DNA a mai precizat că cetăţenii trebuie să ştie că actele unui procuror sunt verificate, aprobate sau respinse de judecători.

"În cadrul unui proces penal mai mulţi judecători judecă. Uneori, între 10 şi 15 judecători care judecă, uneori sunt de la instanţe diferite, în compunere diferită. Ei decid în dosarele DNA", a precizat procurorul-şef al DNA, precizând că atunci când procurorii au încălcat legea sau etica au ajuns în faţa instanţei sau au plecat din DNA.

"Exigenţele noastre sunt mari cu noi înşine, iar exigenţele noastre se referă la respectarea legii şi aflarea adevărului", a adăugat şefa DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne