Kovesi: Toţi cei din sistemul judiciar sunt îngrijoraţi!

Când statutul de independenţă a magistratului este pus în pericol prin crearea unui proiect, cu siguranţă, toţi cei din sistemul judiciar sunt îngrijoraţi, a declarat Kovesi, referindu-se la modificările legilor Justiţiei propuse de Tudorel Toader.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a criticat, miercuri, într-un interviu acordat Agerpres, controversatele propuneri de modificare a legilor Justiţiei formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Unul dintre aspectele dezavuate de Kovesi este eventuala trecere a Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, ceea ce ar putea duce la subordonarea politică a IJ.

"În momentul în care statutul de independenţă a magistratului este pus în discuţie, este pus în pericol prin crearea unui proiect, cu siguranţă, toţi cei din sistemul judiciar sunt îngrijoraţi. Faptul că Inspecţia Judiciară este trecută în subordinea unui ministru, care poate să fie tehnocrat sau care poate să fie om politic, avem foarte multe situaţii şi exemple în care ministrul Justiţiei a fost un om politic, în acele cazuri IJ potenţial ar fi subordonată unui om politic, ceea ce ar putea să interfereze, să imixtioneze în activitatea pe care noi o desfăşurăm", a explicat procurorul-şef al DNA.

De asemenea, şefa DNA a criticat şi propunerile legate de accesul în magistratură, subliniind un paradox, şi anume că legea permite ca la 23 de ani să devii deputat şi să contribui la modul în care se legiferează, însă, pe de altă parte, magistraţilor ar urma să li se impună să aştepte împlinirea vârstei de 30 de ani pentru a aplica legile.

"Nu ştim pe ce criterii s-a ales această limită de vârstă de 30 de ani. Probabil că există o explicaţie pe care noi nu o ştim şi îmi e foarte greu să comentez fără a vedea argumentele care sunt în favoarea acestei modificări. Dar fac trimitere la Constituţie care prevede că la 23 de ani poţi să fii membru în Camera Deputaţilor în Parlamentul României şi să contribui la modul în care se legiferează. Deci la 23 de ani eşti pregătit să faci legi. Nu ştiu dacă trebuie să aştepţi să împlineşti 30 de ani ca să poţi să aplici o lege", a afirmat Kovesi.

Articolul integral poate fi accesat aici