Kovesi, pe lista scurtă pentru şefia Parchetului European. Tudorel Toader, legat de mâini în acest caz

Fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este la un pas de a prelua şefia Parchetului European, în ciuda faptului că adversarii săi din ţară au încercat să-i pună beţe în roate.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Comisia de selecţie a procurorului-şef european aproape a finalizat lista scurtă a candidaţilor selectaţi iar pe ea s-ar afla şi fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, informează Europa Liberă România.

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018 iar din 30 de persoane înscrise au rămas 5. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

Procedura de selecţie a procurorului şef european este una care nu depinde de ţara din care e candidatul şi se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foşti membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, foşti membri naţionali ai Eurojust, membri ai instanţelor naţionale supreme, procurori de nivel înalt şi avocaţi) desemnaţi în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI şi, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul şi Parlamentul European.

Cu alte cuvinte, procedura pentru desemnarea procurorului şef european este independentă de procedura naţională, fiind una exclusiv europeană, aşa că mâna lungă a lui Tudorel Toader, care s-a străduit din răsputeri să o dea jos de la şefia DNA, nu o poate opri pe Kovesi să meargă mai departe.

Mai multe detalii de la Europea Liberă aici.

Reamintim că, potrivit publicaţiei G4media.ro, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei şefe DNA în încearcea de blocarea a candidaturii lui Kovesi la şefia Parchetului European.

Procurorul Adina Florea de la Secţia de investigare a magistraţilor ar urma, susţine PSNews.ro, să o pună pe Kovesi sub acuzare, după o plângere depusă de fostul deputat Sebastian Ghiţă.

În acelaşi timp, Fundaţia FACIAS, controlată de Dan Voiculescu, a anunţat duminică faptul că a sesizat Secţia pentru Magistraţi "cu privire la faptele fostului procuror şef DNA de divulgare de informaţii secrete de serviciu".

Tot duminică, Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a anunţat că va cere Ministerului Educaţiei anularea deciziei de neplagiat şi retragerea a titlului de doctor, "acordat în condiţii nelegale", fostei şefe a DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne