Kovesi: Niciodată nu am cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluţie!

Înregistrarea difuzată de RTV în plină criză politică nu doar că este trucată, dar mai poate pune în pericol şi nişte dosare, susţine şefa DNA.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Niciodată, nu doar de când sunt procuror-şef DNA, ci şi când am fost procuror general, nu am cerut unui procuror să propună o arestare preventivă sau să dea o anumită soluţie într-un dosar. Dacă făceam aşa ceva, în cei 10 ani cred că aş fi avut plângeri la CSM", a susţinut Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat ziare.com

Târâtă în centrul unui nou scandal de RTV, care a difuzat o înregistrare din care ar trebui să reiasă că şefa DNA le spune procurorilor ce să facă în dosare, Kovesi a explicat că respectivul material audio a fost trucat. Kovesi a mai susţinut că scurgerea în presă a unor informaţii despre dosare în lucru pune în pericol dosarele.

"Ar putea fi în pericol chiar dosarele pe care le investigăm. În acea şedinţă, noi am discutat ce dosare sunt în lucru, ce activităţi au făcut procurorii, pentru că ei trebuie să justifice de ce un dosar nu e soluţionat de un an. Şi trebuie să arate că au lucrat ritmic în dosare. S-a discutat despre anumite probe pe care ei le-au administrat sau urmează să fie administrate.

Deci pe această înregistrare sunt discuţii referitoare la dosare penale care nu sunt în faza publică, sunt în lucru, în unele dintre ele nu s-a comunicat nimic în spaţiul public. În acest moment, este posibil ca persoane aflate în anchetă să cunoască despre aceste dosare", a declarat Kovesi.

Reamintim că România TV şi Antena 3 au difuzat, pe 18 iunie, o înregistrare audio în care şefa DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional "dosarul cu casele" şi să ajungă la premier. DNA a susţinut că înregistrarea este trucată, informaţie reconfirmată de Kovesi în interviul acordat ziare.com

"Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuţie pe care am avut-o în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut.

Mi se pare important să vă explic contextul. Încă de la începutul anului, am dispus efectuarea unor controale la diverse structuri ale DNA, centrală şi din teritoriu. În activitatea noastră obişnuită avem astfel de şedinţe cu procurorii, în care discutăm situaţia unor dosare, în special a dosarelor vechi, adică înregistrate în urmă cu un an, doi ani.

Acea şedinţa a fost una de lucru, operativă, în care s-a discutat situaţia dosarelor aflate pe rolul unei secţii a DNA. Au fost prezenţi toţi procurorii cu funcţii de execuţie şi conducere, au fost discutate dosarele aflate în lucru la procurori", a declarat Kovesi.

Interviul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne