Kovesi, acuzată de presiuni asupra unui inspector judiciar. UNJR şi AMR cer intervenţia urgentă a CSM

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să ia atitudine în privinţa pretinselor presiuni făcute de şefa DNA asupra unui procuror din cadrul Inspecţiei Judiciare, au solicitat asociaţiile de magistraţi UNJR şi AMR.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii este invitat să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupţie, au solicitat în mod oficial Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România.

Potrivit unui comunicat de presă remis de cele două asociaţii de magistraţi, solicitarea vine ca urmare a publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta din urmă ar recunoaşte că "procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare".

"Dacă faptele menţionate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenţei justiţiei, prin imixtiuni şi presiuni ale procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi în activitatea Inspecţiei Judiciare, prin care se încalcă nu doar independenţa acestui procuror inspector, dar şi independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. Este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acţioneze în deplină libertate şi independenţă, orice presiuni făcute asupra lor răsfrângându-se asupra întregului sistem judiciar. Pe de altă parte, inspectorii judiciari trebuie să îşi folosească independenţa conferită de lege pentru a cerceta toate plângerile cu care sunt sesizaţi, în mod obiectiv, eficient şi efectiv, indiferent din partea cui provin şi pe cine vizează", au arătat UNJR şi AMR în scrisoarea către CSM.

Asociaţiile de magistraţi consideră că "imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacţie pe măsură a CSM, garantul independenţei justiţiei".

"De altfel, imixtiunea este recunoscută şi definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, care, în cursul conversaţiei, se arată revoltat de cele întâmplate şi spune că 'Asta înseamnă imixtiune! Clasică!' CSM a amendat ferm, în anii trecuţi, declaraţiile unor politicieni, jurnalişti ori funcţionari publici prin care respectivii criticau punctual acţiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat că astfel de declaraţii sunt acte care au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acţioneze pentru verificarea acţiunii procurorului-şef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independenţa, imparţialitatea procurorului inspector şi, prin această, independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenţei justiţiei", au mai arătat asociaţiile în scrisoarea citată.

Cele două asociaţii au solicitat "efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţă publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate şi întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menţionate în acea înregistrare".

"Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetăţeanului, tocmai de aceea CSM are obligaţia să acţioneze şi să dovedească opiniei publice că îşi îndeplineşte fără întârziere obligaţia prevăzută de art. 133 din Constituţie de a fi 'garantul independenţei justiţiei'. CSM să se sesizeze de îndată şi să verifice cu celeritate toate aspectele relatate în respectivă înregistrare şi să ia toate măsurile care se impun în scopul apărării independenţei sistemului de justiţie în ansamblul sau împotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-şef al DNA", au subliniat magistraţii în scrisoarea adresată Consiliului.