Kosovo acuză opt persoane de complot pentru uciderea preşedintelui şi premierului

Premierul kosovar Hashim Thaci, septembrie 2012
Premierul kosovar Hashim Thaci, septembrie 2012 (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Un tribunal din Kosovo a găsit vinovaţi, miercuri, opt bărbaţi pentru tentativă de omor a unui fost politician şi de complot pentru uciderea preşedintelui şi premierului ţării în 2017.

Cei opt au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între doi şi 12 ani şi au făcut parte dintr-o organizaţie cunoscută sub numele de Ochiul Poporului, pe care preşedintele Hashim Thaci şi instanţa de judecată au descris-o drept organizaţie teroristă.

Unul dintre cei opt, Murat Jashari, a primit o condamnare de 10 ani pentru că l-a împuşcat şi l-a rănit pe fostul politician şi avocat Azem Vllasi, în pragul casei sale, în martie 2017.

Curtea a declarat că Vllasi a fost prima victimă de pe lista potenţialelor ţinte care îi includea pe Thaci şi Isa Mustafa, primul ministru la acea vreme.

„Scopul lor a fost destabilizarea sau distrugerea structurilor politice, economice, constituţionale sau sociale ale Republicii Kosovo”, a declarat judecătorul Naime Krasniqi Jashanica în verdict.

Grupul a pus de asemenea lideri religioşi, oameni de afaceri şi jurnalişti pe lista persoanelor pe care dorea să le ucidă, a declarat instanţa.

Avocaţii inculpaţilor au spus că vor contesta cauza, hotărârea nefiind definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe