Kliciko a fost ales primarul Kievului

Vitali Kliciko.
Vitali Kliciko. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Liderul partidului ucrainean UDAR, Vitali Kliciko, a fost votat, duminică, în postul de primar al Kievului, fiind primul primar ales democratic al capitalei ucrainene din ultimii şase ani, a notat Kiev Post.

Conform numărului preliminar de voturi anunţat duminică de Shuster Studio, Vitali Kliciko a obţinut 57% din voturi, în timp ce deţinătorul locului secund, Lesya Orobetz, a strâns numai 10% din voturile alegătorilor.

Ultimul primar al Kievului, Leonid Chernovetski, şi-a dat demisia la jumătatea anului 2012, oraşul fiind apoi condus timp de doi ani de către oficialii desemnaţi de fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici.

În ultimii doi ani, partidul pro-Rusia al Regiunilor a sabotat constant alegerile din Kiev prin mai multe mijloace legale oferite de fosta Constituţie din Ucraina.

Kliciko, câştigătorului celui mai mare număr de voturi din 19 candidaţi, a subliniat că misiunea sa va fi lupta împotriva corupţiei.

„Pentru a lupta împotriva corupţiei, guvernul trebuie să fie transparent. Dacă toate deciziile sunt luate transparent şi autorităţile sunt responsabile faţă de comunitate, sunt convins că nu va exista loc pentru corupţie”, a declarat acesta.

După aceste alegeri, partidul de centru dreapta UDAR a câştigat majoritatea în parlament în urma alegerilor cu 42% din electorat, conform rezultatelor preliminarii oferite duminică seară de către Shuster Studio.