Klaus Iohannis, validat de Curtea Constituţională ca preşedinte ales al României

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a României a validat vineri rezultatele alegerilor prezidenţiale, în urma cărora Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al ţării pentru următorii cinci ani. La ceremonia de investitură ce a avut loc la sediul CCR a participat şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu.

"Este o şedinţă solemnă, festivă. CCR s-a întrunit azi în plen pentru a valida alegerile pentru funcţia de preşedinte. (...) Cu unanimitate CCR a hotărât: validează alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. Hotărârea este definitivă şi se publică în Monitorul Oficial al României", a declarat preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, citat de realitatea.net.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a mai declarat că, cel mai probabil, Klaus Iohannis va depune jurământul în Parlament pe 21 decembrie, cu o zi înainte de finalizarea mandatului lui Traian Băsescu.

Mesajul lui Klaus Iohannis

În cadrul discursului susţinut la CCR, Klaus Iohannis a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au votat la cele două tururi de scrutin, reasigurând că a înţeles semnificaţia votului şi că va fi un preşedinte care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei, un preşedinte care să reconecteze instituţia preşedinţiei la Constituţie.

"Mulţumesc încă o dată cetăţenilor României care au votat pe 2 şi 16 noiembrie şi în mod deosebit celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este acesta desigur un moment festiv, dar în acelaşi timp vreau să remarc că după 25 de ani de la revoluţie se încheie o etapă şi iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar: 'Stop şi de la capăt!", a declarat Iohannis, citat de Realitatea.net.

Viitorul preşedinte a adăugat că viziunea din campanie s-a împletit în mod fericit cu aşteptările românilor şi că priveşte cu toată răspunderea construirea "României lucrului bine făcut", pe care le-a promis-o cetăţenilor ţării.

"Le spun românilor că se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate de azi pe mâine sau peste noapte, vom construi România lucrului bine făcut în timp, pas cu pas. În acest cadru festiv, da-ţi-mi voie să spun câteva cuvinte legate de Constituţia României şi preşedintele României. Avem o Constituţie care e bună, e sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive. Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun cu toată fermitatea azi aici că voi fi preşedinte care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Dincolo de aceste lucruri, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română iar prin comportăm public să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor. Domnule preşedinte al României, vă mulţumesc că aţi fost de faţă!", a declarat Iohannis.

Mesajul preşedintelui Băsescu

La rândul său, Traian Băsescu, i-a dorit lui Klaus Iohannis să aibă parte de mai mult de un singur mandat ca preşedinte, precizând că modernizarea României nu este o treabă de 5 ani.

Totodată, şeful statului şi-a exprimat satisfacţia că lasă o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul cu SUA, prezenţa în UE şi NATO, credibilitatea dobândită în NATO, avertizând totodată asupra pericolului pasului înapoi.

"Se vor găsi întotdeauna în societate, în mass-media, germenii pasului înapoi. Şi uneori trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune, pentru că românii îşi doresc o Românie modernă. Avem prea multe instituţii la nivel guvernamental care nu sunt încă reformate.", a declarat preşedintele, citat de Hotnews.

"Vă voi transfera tot ceea ce ştiu într-o perioadă de tranziţie care începe azi. E o noutate. Cu dl Iliescu, schimbul s-a făcut în 15 minute. Acum, prin organizarea timpurie a alegerilor, avem o perioadă de tranziţie, fiecare consilier va transfera dosarele importante, iar eu însumi voi transfera către dl Iohannis.", a mai adăugat Băsescu, exprimându-şi mulţumirea pentru faptul că stânga nu a ajuns să domine toate instituţiile statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne