Klaus Iohannis în RM: Combaterea corupţiei şi reforma justiţiei nu există fără voinţă politică

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

Klaus Iohannis, a sosit marţi, 24 februarie, la Chişinău, într-o vizită de două zile, fiind întâmpinat cu pâine şi sare la Reşedinţa de Stat, de către Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova.

Potrivit Jurnal TV, după ceremonia de întâmpinare, cei doi au avut o discuţie axată mai mult pe parcursul european al R. Moldova şi implementarea reformelor necesare pentru acest lucru. Moldova va putea progresa numai în cazul în care cetăţenii acestei ţări le vor cere politicienilor să combată corupţia şi să reformeze justiţia, a susţinut liderul de la Cotroceni.

„Evident că trebuie să existe voinţă politică pentru schimbare, mai ales la combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, consolidarea statului de drept. Pentru că oricât de mult şi-ar dori oamenii şi oricât ar vota pentru ceva, totuşi aceste lucruri trebuie puse în practică de către politicieni. Eu cred că este un drum greu. Pe de altă parte, sunt convins că este singurul drum care merită parcurs pentru a crea condiţii foarte bune pentru toată lumea, pentru a elimina corupţia, care, până la urmă, indiferent cum este văzută şi definită, atentează la bunăstarea oamenilor simpli. Aceste lucruri se pot face. În România am dovedit că aceşti paşi se pot face. Am avut sprijin foarte consistent de la partenerii europeni. Vă recomand să-i obligaţi pe politicienii dvs. să facă acelaşi lucru”, a menţionat preşedintele României la conferinţa de presă organizată imediat după discuţiile cu Nicolae Timofti.

Atât România cât şi Uniunea Europeană au aşteptări şi speranţe mari în ceea ce priveşte Republica Moldova. „România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini R. Moldova pe drumul său european şi democratic”, insă „implementarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă paşi concreţi care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chişinău”, a subliniat Klaus Iohannis.

Referitor la situaţia politică din R. Moldova şi includerea Partidului Liberal în Alianţa pro-europeană, Iohannis a ţinut să menţioneze: „Pentru mine este important, acum după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, strategiile şi căile prin care se doreşte implementarea drumului european. Din acest motiv am dorit să am discuţii cu liderii partidelor proeuropene care s-au prezentat în alegeri cu promisiunea integrării în UE. Vreau să discutăm, să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României şi ce putem noi să facem ca să sprijinim eficient Republica Moldova.”

Precizăm că preşedintele României îşi planificase să viziteze R, Moldova acum o lună, însă acest lucru nu s-a întâmplat pe motiv că nu era încă ales Guvernul de la Chişinău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe