Klaus Iohannis, despre problema migraţiei: "Vom fi în continuare alături de celelalte state membre UE"

În ajunul plecării la Bruxelles, şeful statului a trecut în revistă subiectele ce se vor discuta la Consiliul European de toamnă. "Vedeta" discuţiilor va fi fenomenul migraţiei. Aderarea României la Schengen, subiect "tabu."
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă pe tema participării sale la Consiliul European de toamnă, organizat la Bruxelles.

"Subiectul cel mai important care, evident, este şi subiectul cel mai de actualitate este migraţia", a declarat Iohannis, trecând în revistă agenda Consiliului.

"Se va discuta despre migraţie. E foarte clar că acest fenomen a dus la situaţii complicate. În interiorul Uniunii Europene a dus la situaţii tensionate, dar, trebuie să recunoaştem că suntem pe calea cea bună de a găsi soluţii. Cu ocazia Consiliului de mâine şi poimâine vom discuta anumite aspecte ale migraţiei care nu ţin de interiorul Uniunii Europene, vom discuta aspecte care ţin de securitatea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, vom discuta despre chestiuni legate de ţările de provenienţă şi cum pot fi ele ajutate, şi vom discuta, cu siguranţă, şi despre ţările de tranzit şi cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea", a declarat preşedintele.

Şeful statului a mai adăugat că punctul de vedere al României pe acest subiect este de acum foarte bine cunoscut iar România este şi doreşte să fie în continuare parte a soluţiei, "solidară cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene".

"Abordările noastre se bazează întotdeauna în acest context pe solidaritate şi responsabilitate. Vom fi în continuare alături de celelalte state membre şi vom contribui la soluţii", a declarat preşedintele.

Iohannis a mai adăugat că România stă foarte bine la capitolul apărare a frontierelor externe şi se comportă de facto ca şi cum ar fi membră Schengen, deşi nu e.

"Este important ca în rezolvarea crizei migraţiei să vedem care este sursa acestui val sau acestor valuri de migranţi. E clar că o locaţie foarte fierbinte şi probabil sursa cea mai importantă a migraţiei este Siria. Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de refugiaţi, atât în ţările din Orientul Mijlociu, cât şi, între timp, în Uniunea Europeană. Soluţia este evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părţile implicate. Faptul că în ultima vreme Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluţionarea crizei, după părerea noastră, ci complică situaţia. Singura cale de ieşire din această criză este calea negocierii. Toate părţile implicate trebuie să fie aduse la masa negocierilor şi atunci se vor găsi soluţii. Acesta este punctul de vedere oficial al României şi acest punct de vedere îl facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. România este printre puţinele ţări care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, însă, prin faptul că suntem acolo, putem fi facilitatori în discuţii care pot duce spre pace în zonă. Un rol foarte important, cum am spus, în acest fenomen îl au ţările de tranzit. De exemplu, Turcia are un rol extrem de important, mai multe milioane de refugiaţi se află în taberele din Turcia. Discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia vor fi pe agenda de lucru a Consiliului European de mâine şi poimâine", a mai declarat Iohannis.

Preşedintele a mai precizat că alte puncte importante pe ordinea de zi a Consiliului sunt legate de Uniunea Economică şi Monetară.

"Aici vom discuta pe marginea raportului celor cinci preşedinţi, o discuţie care nu se preconizează a fi complicată, fiindcă toate statele membre implicate sunt de acord cu propunerile. Una din temele de pe ordinea de zi, care, cu siguranţă, va fi de interes general, este relaţia Uniunii Europene cu Marea Britanie sau locul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Aici, România are un punct de vedere foarte simplu şi foarte clar: locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană", a declarat preşedintele.

Declaraţiile lui Juncker

Întrebat de presă cum comentează declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker în legătură cu atitudinea Uniunii Europene faţă de Rusia şi anume că ar trebui să trateze Rusia în mod corect, de la egal la egal, respectiv dacă este de părere că această declaraţie a lui Juncker modifică linia de politică externă a Uniunii Europene şi a României, în special, care are un Parteneriat strategic cu Statele Unite, Iohannis a răspuns:

"Această poziţie e una surprinzătoare şi voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. E neobişnuit ca Preşedintele Comisiei Europene să facă declaraţii în chestiuni cheie fără să armonizeze aceste declaraţii cu statele membre. În acest sens, prefer să aflu prima dată ce a dorit să spună şi după aceea să comentăm.

Schengen

Preşedintelui i s-a cerut să răspundă şi la o întrebare legată de Schengen, respectiv dacă îşi reproşează ceva în faptul că problema aderării ţării noastre nici n-a mai fost ridicată la Consiliul JAI şi nu se va ridica nici acum la Consiliul European.

"Ni s-a cerut să cerem să fie scoase de pe ordinea de zi. Dumneavoastră vă reproşaţi ceva în această problemă, mai ales că ştim, Franţa şi Germania au fost principalele ţări care s-au opus?" a întrebat presa, răspunsul lui Iohannis fiind:

"Da, nu ştiu de unde ştiţi aceste lucruri, dacă ar fi aşa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declaraţii din acele părţi. Nu, nu am nimic a-mi reproşa şi nu am nimic a reproşa instituţiilor şi autorităţilor române. Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, datorită valului de refugiaţi în puncte relevante, spaţiul Schengen nu a mai funcţionat. Sunt politicieni relevanţi din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în care funcţionează spaţiul Schengen, unii chiar existenţa spaţiului Schengen şi, în acest context, nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Cu siguranţă, diplomaţii între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliul European, fiindcă această chestiune este de competenţa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne şi vom avea grijă ca la proxima ocazie, când este potrivită o astfel de discuţie, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să o repunem pe tapet."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne