Kiribati incearca sa-si mute peste hotare comunitatile amenintate de mare

Nu mai este prea mult loc pentru retragere in fata cresterii nivelului marii in atolul Tarwa, capitala vastului arhipelag al Kiribati.
Nu mai este prea mult loc pentru retragere in fata cresterii nivelului marii in atolul Tarwa, capitala vastului arhipelag al Kiribati. (Torsten Blackwood / AFP / Getty Images)

Dupa cum se spune, presedintele Republicii Kiribati cauta pamant pentru a-si re-localiza comunitatea, deoarece nivelul apelor marii creste.

Domnul Anote Tong, educat la Londra, care de cand a castigat presedintia, in 2003, a dus o campanie puternica in legatura cu amenintarea produsa de schimbarea climatica, considera ca schimbarea climatica este "o provocare morala fundamentala pentru omenire in acest secol”.

"Viitorul oamenilor este pus in joc”, a spus el anul trecut la Universitatea Harvard, Centrul pentru Mediu.

Majoritatea Republicii Kiribati (pronuntat kee-ree-bahs), care acopera o zona de aproximativ 3.5 milioane de metri patrati intre Fiji si Hawaii, nu este cu mai mult de 5 metri peste nivelul marii.

Cei 100.000 de cetateni ai sai sunt raspanditi pe 21 de atoli, printre care Gilbert, Phoenix, si grupul de insule Line. Multi locuitori resimt deja efectele schimbarii climatice.

Potrivit domnului Tong, ei au parte deja de maree mai inalte, de inundatii de coasta, diminuarea rezervelor de apa potabila, mai putine ploi, precum si decolorarea unor recifuri de corali. Multi sateni au fost nevoiti sa se mute inspre interiorul insulei, dar majoritatea insulelor sunt numai atoli si, a spus el, "suntem in pericol sa ne desprindem daca vom continua sa mergem inapoi.”

"Adevarul este ca trebuie sa gasim locuinte alternative. Nivelurile existente deja in atmosfera nu pot fi inversate”, a spus el.

Initiativa domnului Tong de a cauta pamant pentru re-localizare vine dupa ce presedintele Maldivelor, Mohammed Nasheed, a facut un anunt asemanator.

Maldivele, un paradis turistic de aproape 1200 de insule, sunt situate la 700 de km vest de Sri Lanka, in oceanul Indian.

Presedintele nou ales, domnul Nasheed, a anuntat anul trecut ca guvernul sau pune bazele unui fond de depozit care va "functiona ca o polita de asigurare nationala pentru a ajuta la achitarea unui nou teren”.

Oamenii de stiinta ce se ocupa cu studiul climei spun ca natiunile de pe acest tip de insule sunt in prim planul schimbarilor climatice, descriindu-le ca "mesagerii lucrurilor ce vor urma”.

Geochimistul Daniel Schrag, presedintele Centrului pentru Mediu de la Harvard, a declarat pentru ScienceNews ca insulele Kiribati "se confrunta pur si simplu cu disparitia”. In acest sens, profesorul Schrag a declarat ca a fost impresionat de eforturile domnului Tong de a asigura viitorul poporului sau.

"Consider ca ceea ce face presedintele Republicii Kiribati este extraordinar. El proiecteaza din punct de vedere social o solutie de iesire dintr-o problema care ar putea dura cateva zeci de ani. Acest lucru este neobisnuit pentru un guvern”.

Anuntul domnului Tong vine dupa sosirea in Australia a 50 de muncitori sezonieri din insulele Pacifice. Ei sunt primii din cei 100 de muncitori asteptati din Tonga Vanuatu, Papua Noua Guinee si Kiribati care urmeaza sa vina in Australia in urma unui program guvernamental pilot.

Acest program a fost implementat pentru a depasi lipsa mainii de lucru in industria rurala din Australia, dar, de asemenea, este vazut ca o modalitate de a oferi ajutor economic natiunilor din Insulele Pacifice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe