Kim sfidează ONU / Coreea de Nord lansează o rachetă de rază lungă

Coreea de Nord a sfidat avertismentele internaţionale şi a lansat o rachetă de rază lungă ce este suspectată că ar fi o acoperire pentru testarea unei tehnologii pentru o rachetă capabilă să lovească SUA.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Armata sud-coreeană a anunţat duminică faptul că vecinul său comunist din nord a lansat o rachetă de rază lungă, sfidând avertismentele din partea SUA, Japoniei şi Coreei de Sud.

Într-un anunţ special, transmis la televiziunea nord-coreeană de stat, a fost confirmată lansarea satelitului. Conducerea nord-coreeană a adăugat că urmează să fie lansaţi mai mulţi sateliţi.

Coreea de Nord a declarat că lansarea satelitului său Kwangmyongsong-4, numit după răposatul dictator Kim Jong-il, a fost un “succes deplin”.

Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) se va întruni duminică de urgenţă, la cererea Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud pentru a discuta despre lansarea rachetei nord-coreene. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Ban Ki-moon a criticat lansarea, susţinând că aceasta reprezintă o încălcare a rezoluţiilor CSONU împotriva utilizării de către Phenian a tehnologiei pentru rachete balistice.

Coreea de Nord a lansat racheta de la baza de rachete Dongchang-ri, situată în nord-vestul ţării, în jurul orei locale 9:30 a.m. (0030 UTC), a susţinut purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, arată Deutsche Welle.

Autorităţile americane au confirmat lansarea, adăugând că nu consideră că aceasta prezintă o ameninţare pentru SUA sau aliaţii săi.

Guvernul nipon a anunţat că racheta a trecut deasupra insulei japoneze sudice Okinawa, adăugând că nu au fost luate măsuri împotriva ei. Premierul Shinzo Abe a condamnat lansarea, susţinând că aceasta reprezintă o încălcare a rezoluţiilor CSONU.

Notificare în prealabil

Coreea de Nord a anunţat agenţiile ONU, în urmă cu aproximativ o săptămână, că va lansa în această perioadă o rachetă care va transporta ceea ce Phenianul a declarat că este un satelit de observaţie a Pământului.

Anunţul Nordului a declanşat un val de opoziţie internaţională din partea guvernelor care au declarat că aşa-zisul satelit este de fapt un test mascat pentru o rachetă de rază lungă.

Vineri, surse guvernamentale americane au declarat că agenţiile de spionaj consideră că Phenianul ar putea fi pregătit să lanseze o rachetă duminică, în perioada deschiderii Super Bowl-ului. De fapt, lansarea a avut loc cu câteva ore mai devreme.

Coreea de Nord a testat 4 bombe nucleare, inclusiv una despre care a declarat că a fost o bombă cu hidrogen, la începutul lunii trecute. Dar analizele serviciilor de informaţii occidentale au afirmat că testul din luna ianuarie a fost mai degrabă o bombă atomică normală decât o bombă cu hidrogen, care are o forţă de explozie mult mai mare.

Această ultime lansare va atrage cel mai probabil noi sancţiuni şi condamnări din partea ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe