Kim Jong-un: Întregul teritoriu american se află în raza de acţiune a armelor nucleare nord-coreene

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că ţara sa a dezvoltat abilitatea de a lovi orice punct al teritoriului Statelor Unite cu armele sale nucleare, adăugând că butonul nuclear este “pe masa” sa.

“Întregul teritoriu al SUA se află în raza de acţiune a armelor noastre nucleare şi butonul nuclear este întotdeauna pe biroul meu. Aceasta este realitatea, nu o ameninţare”, a afirmat Kim într-un discurs televizat adresat la 1 ianuarie cu ocazia Anului Nou.

Liderul comunist nord-coreean a mai afirmat că Phenianul a “finalizat” procesul de a deveni o putere nucleară şi că “trebuie să producă în masă focoase nucleare şi rachete balistice şi să accelerăm desfăşurarea lor”.

Totuşi, Kim a adăugat că va folosi astfel de arme doar dacă securitatea ţării este ameninţată.

Kim a folosit, în acelaşi timp, un limbaj oarecum conciliant la adresa vecinului şi rivalului său sud-coreean, afirmând că “este deschisă calea” dialogului în vederea îmbunătăţirii legăturilor dintre Phenian şi Seul.

În acelaşi timp, Kim a precizat că ia în considerare trimiterea unei echipe nord-coreene pentru a concura la Jocurile Olimpice de Iarnă care vor avea lor în perioada 9-25 februarie în oraşul sud-coreean Pyeongchang.

Kim a sugerat că este posibilă o întâlnire între oficiali ai celor două ţări pentru a fi discutată participarea la Jocuri.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a făcut presiuni asupra Coreei de Nord să permită atleţilor să participe la Jocuri, afirmând că acest lucru va asigura securitatea evenimentului sportiv.

Coreea de Sud este un aliat major al SUA, care are mii de soldaţi staţionaţi pe teritoriul sud-coreean.

SUA şi Coreea de Nord au fost implicate într-un război al cuvintelor care s-a intensificat de fiecare dată când Phenianul a testat rachete balistice şi arme nucleare, încălcând astfel câteva rezoluţii ONU.

În septembrie 2017, preşedintele american Donald Trump a promis, într-un discurs la ONU, că va “distruge în întregime” Coreea de Nord dacă aceasta continuă să ameninţe SUA şi pe aliaţii săi cu acţiunile sale.

De asemenea, SUA a fost principala forţă din spatele impunerii unor sancţiuni financiare şi mai dure împotriva Coreei de Nord, mişcare pe care Phenianul a numit-o un “act de război”.

Mike Mullen, amiral şi fost şef al Statului Major al armatei americane, a declarat în 31 decembrie 2017 în cadrul emisiunii This Week de la ABC TV că SUA “este mai aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord” decât a fost vreodată până acum, ţinând cont de retorica extremă dintre liderii celor două ţări.