Kievul susţine că Rusia a deblocat “parţial” porturile ucrainene din Marea Azov

Ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian
Ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian (Getty Images)

Kievul precizează că Moscova a deblocat “parţial” porturile ucrainene din Marea Azov, permiţând navelor ucrainene să treacă din Strâmtoarea Kerci pentru prima dată de la incidentul din 25 noiembrie, când forţele ruse au capturat 3 nave ucrainene şi echipajele acestora, potrivit RFE/RL.

“Berdiansk şi Mariupol sunt parţial deblocate”, a declarat marţi ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian, după ce NATO a reiterat apelul ca Rusia să permită “accesul nestingherit” în porturile ucrainene din Marea Azov, care este despărţită de Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerci.

“Navele intră şi ies din Strâmtoarea Kerci pe traseul spre porturile ucrainene”, a afirmat Omelian.

Ministrul a precizat că navele care navighează prin Strâmtoarea Kerci către şi dinspre porturile ucrainene “sunt oprite şi inspectate de Rusia ca şi în trecut, însă traficul a fost parţial repornit”.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat ulterior că ţara a reluat transporturile de cereale prin Marea Azov.

“Trecerea navelor cu produse agricole prin porturile din Marea Azov a fost deblocată”, potrivit unei declaraţii publicate de minister.

“Încărcarea cerealelor în nave prin porturile Mariupol şi Berdiansk este repusă în funcţiune şi se desfăşoară în mod normal”, a adăugat ministerul.

Confruntarea maritimă dintre Rusia şi Ucraina a fost în topul agendei întâlnirii de la Bruxelles dintre miniştrii de externe ai statelor membre NATO, la care a participat şi omologul ucrainean Pavlo Klimkin.

După discuţii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că cei 29 de membri ai alianţei au cerut Rusiei să “elibereze imediat marinarii ucraineni şi navele ucrainene pe care le-a capturat”.

“Rusia trebuie să permită libertatea de navigaţie şi accesul nestingherit la porturile ucrainene”, a adăugat Stoltenberg.

“Ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, NATO şi-a amplificat în mod substanţial prezenţa în regiunea Mării Negre în ultimii câţiva ani – pe mare, în aer şi la sol”, a mai precizat el.

Rusia continuă să îi ţină închişi în centre de detenţie din Moscova pe cei 24 de marinari ucraineni arestaţi în timpul incidentului din 25 noiembrie, în pofida cererilor alianţei militare vestice de a-i elibera.

În plus, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat în 1 decembrie, pe Twitter, că Rusia staţionează deja 80.000 de soldaţi şi 900 de tancuri în interiorul Ucrainei, ceea ce amplifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa continentală.

De asemenea, Poroşenko a declarat legea marţială pentru 30 de zile în 10 regiuni ucrainene care se învecinează cu Rusia. În plus, Kievul a anunţat vineri, 30 noiembrie, că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.

Acest incident reprezintă cea mai recentă amplificare a tensiunilor dintre cele două ţări de când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în martie 2014. O lună mai târziu, în estul Ucrainei a izbucnit un război între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ale Kievului, conflict în care au murit peste 10.300 de persoane până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe