Kievul doreşte ca TPI să investigheze crimele de război din Crimeea şi estul Ucrainei


Maşini distruse într-o zonă rezidenţială din oraşul Mariupol din estul Ucrainei, 24 ianuarie 2015.
Maşini distruse într-o zonă rezidenţială din oraşul Mariupol din estul Ucrainei, 24 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Ucraina doreşte ca Tribunalul Penal Internaţional să investigheze toate presupusele crime de război comise în Crimeea şi estul Ucrainei, a declarat vineri ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, extinzând astfel o anchetă deja existentă a acestui tribunal, susţine Moscow Times.

Ucraina a oferit până acum tribunalului autorizaţia de a investiga crimele comise pe teritoriul său în perioada 21 noiembrie 2013 - 22 februarie 2014 – perioada care a dus la prăbuşirea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia a anexat Crimeea la scurt timp după fuga lui Ianukovici în Rusia şi în aprilie 2014 au izbucnit luptele din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale. În acest conflict, soldat până acum cu peste 6.000 de morţi, Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinere a separatiştilor cu arme şi soldaţi, acuzaţie respinsă cu tărie de Moscova.

“Suntem destul de optimişti în legătură cu un angajament mai mare al TPI”, a declarat Klimkin într-un interviu acordat vineri agenţiei de presă Reuters, înaintea unei întâlniri cu preşedintele şi procurorul tribunalului.

Oficialul ucrainean a precizat că ancheta extinsă a TPI ar urma să analizeze inclusiv eventualele crime contra umanităţii comise în Crimeea şi estul Ucrainei.

Klimkin a numit atacul din ianuarie 2015 asupra portului strategic Mariupol din estul Ucrainei, în care au murit 30 de oameni, drept un exemplu al unei crime împotriva umanităţii.

“Bombardamentele au ucis, în câteva secunde, peste 30 de oameni şi au rănit grav alţii 100”, a declarat Klimkin. “Dacă bombardezi în mod deliberat şi, subliniez, dacă bombardezi în mod deliberat oraşe şi ucizi civili, atunci este o situaţie complet diferită [de operaţiunile militare] şi trebuie să implicăm TPI.”

Ancheta mai extinsă propusă de Klimkin va fi, de asemenea, prima ocazie în care se vor lua în calcul acuzaţiile privind implicarea directă a Rusiei în acest conflict.

Ucraina mai examinează şi posibilitatea lansării unui alt caz împotriva Rusiei la Tribunalul Internaţional pentru Justiţie din Haga – cel mai înalt tribunal ONU pentru dispute teritoriale, a declarat Klimkin.

Procurorii TPI au început ancheta lor preliminară în aprilie 2014 după ce guvernul ucrainean le-a cerut să investigheze o serie de acuzaţii conform cărora soldaţii lui Ianukovici au ucis peste 100 de manifestanţi în Kiev şi în alte oraşe ucrainene în timpul euromaidanului. Astfel, investigaţia a exclus până acum orice crime care s-ar putea să fi fost comise de paramilitarii susţinuţi de ruşi în estul separatist.

Klimkin a adăugat că o amnistiere acordată suspecţilor din acest conflict separatist, în baza acordului de pace semnat la Minsk în 12 februarie, nu se aplică crimelor care intră sub jurisdicţia TPI, conform Moscow Times.

Înfiinţat în 2002 pentru a judeca crime grave în cazul cărora autorităţile naţionale nu sunt capabile sau nu doresc să intervină, TPI a fost criticat pentru eşecul său de a acţiona în cazul unora dintre cele mai serioase conflicte ale lumii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe