Kievul condamnă la 14 ani de închisoare un soldat rus arestat în Donbas

Autorităţile ucrainene l-au condamnat la 14 ani de închisoare pe un soldat rus arestat în Doneţk în timp ce transporta muniţie către separatiştii ucraineni.
Soldaţi ucraineni stau pe un tanc în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.
Soldaţi ucraineni stau pe un tanc în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. (Captură Foto)

Tribunalul districtului Dzerzhinski din regiunea ucraineană Doneţk l-a condamnat pe cetăţeanul rus Vladimir Starkov la 14 ani de închisoare şi a decis confiscarea bunurilor sale, a anunţat procurorul militar şef Anatoli Matios, conform Interfax.

După cum s-a raportat deja, Starkov – care a fost arestat de grănicerii ucraineni la punctul de control Berezove (regiunea Doneţk) în dimineaţa zilei de 26 iulie în timp ce transporta muniţie către autoproclamata Republica Populară Doneţk – a mărturisit că este membru al forţelor armate ruseşti, a declarat Vasil Hritsak, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

“Imediat după arestare, Starkov a mărturisit că este un cetăţean rus şi că serveşte ca soldat în forţele armate ruseşti”, a declarat Hritsak.

Viktor Nazarenko, şeful serviciului ucrainean de pază a frontierei, a raportat că Starkov s-a născut în 1978 şi a locuit în Khabarovsk Krai.

El a adăugat că cetăţeanul ucrainean Ruslan Iotko, care s-a născut în 1967, a fost arestat odată cu Starkov.

Hritsak a declarat că, după arestarea lui Starkov, Moscova a instruit militanţii separatişti să captureze personal militar ucrainean pentru a-l folosi ca monedă de schimb: “Conform informaţiilor preliminare, după ce grănicerii l-au capturat pe Starkov, comandanţii ruşi au ordonat liderilor organizaţiilor teroriste Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk să captureze cu orice preţ personal militar ucrainean pentru schimburi de prizonieri, pentru răzbunare”.

El a raportat, de asemenea, că guvernul ucrainean a încercat să comunice cu familia lui Starkov, însă nu a reuşit.

Hritsak a mai declarat că a avut loc chiar şi o tentativă de mituire a grănicerilor ucraineni pentru a-l elibera pe Starkov imediat după arestarea sa.

Kievul şi Occidentul insistă că Moscova a trimis soldaţi şi arme peste graniţă pentru a alimenta conflictul separatist în care au murit, începând cu aprilie 2014, aproape 8.000 de oameni.

Deşi Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în prima zi a vizitei sale în Ucraina, la începutul săptămânii trecute, că Moscova continuă să trimită arme rebelilor separatişti care luptă cu forţele guvernului ucrainean în estul ţării, în ciuda unui nou armistiţiu încheiat la 1 septembrie.

“Încetarea focului rezistă, în esenţă. Acest lucru este încurajator deoarece nu s-a întâmplat înainte”, a declarat Stoltenberg. “Dar situaţia este foarte fragilă.”

“Rusia continuă să susţină separatiştii, să le furnizeze arme, diferite tipuri de echipamente, pregătire şi luptători”, a susţinut secretarul general al alianţei militare vestice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe