Kerry şi Albright solicită instanţei să menţină blocarea interdicţiei de călătorie impuse de Trump

Foşti oficiali americani de rang înalt cer unei Curţi de Apel din San Francisco să se opună ordinului executiv asupra imigraţiei şi călătoriilor în SUA ce a fost impus de preşedintele Donald Trump la sfârşitul lunii ianuarie.
Fostul secretar de stat american John Kerry.
Fostul secretar de stat american John Kerry. (Getty Images)

Foştii secretari de stat John Kerry şi Madeleine Albright fac parte dintr-un grup de democraţi proeminenţi care cer unei Curţi de Apel din SUA să continue să blocheze aspecte cheie ale controversatului ordin executiv impus de preşedintele Donald Trump privind imigraţia, aspecte precum interdicţia temporară de călătorie impusă cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane şi suspendarea întregului program american pentru refugiaţi.

O Curte de Apel din San Francisco analizează problema după ce un judecător din Seattle a decis că cetăţenii care călătoresc din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen, precum şi refugiaţi verificaţi din toate naţiunile lumii, vor putea, pentru moment, să intre în SUA.

Ordinul judecătorului a primit un răspuns furios din partea lui Trump, care a avertizat duminică în legătură cu faptul că tribunalele pun americanii în pericol.

Zeci foşti oficiali americani de top şi-au exprimat temerile luni în cadrul unei cereri legale adresate unei Curţi de Apel din San Francisco, susţinând că ordinul executiv al lui Trump din 27 ianuarie este “prost conceput, slab implementat şi prost explicat”.

Ei au adăugat că ordinul afectează securitatea naţională, susţinând că “riscăm să punem în pericol eforturile noastre militare prin trimiterea unui mesaj insultător” irakienilor care lucrează cu forţele americane în Irak în lupta împotriva grupului terorist Statul Islamic.

“Ordinul va alimenta probabil discursul de recrutare [al Statului Islamic] şi al altor extremişti care au descris SUA ca fiind în război cu Islamul”, au mai declarat foştii oficiali.

Mai mulţi avocaţi ai unor companii hi-tech importante americane precum Apple, Google şi Microsoft au adus argumente în faţa Curţii de Apel din San Francisco că ordinul lui Trump afectează în mod semnificativ companiile americane.

Sâmbătă seara, Curtea de Apel a blocat o cerere a Departamentului american al Justiţiei de a repune în vigoare interdicţia de călătorie şi, în schimb, a cerut părţilor să prezinte mai multe argumente până luni.

Se aşteaptă ca instanţa să acţioneze repede, iar decizia, indiferent în favoarea cui va fi, ar putea ajunge la Curtea Supremă a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe