Kerry către Lavrov: Rusia trebuie să oprească atacurile lui Assad asupra civililor

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei să convingă guvernul sirian să nu mai atace ceea ce el a susţinut că sunt ţinte civile în Siria.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Într-o convorbire telefonică ce a avut loc luni, Kerry i-a declarat omologului său rus Serghei Lavrov că Moscova are o “responsabilitate specială” în privinţa atacurilor desfăşurate de guvernul lui Bashar al-Assad.

Kerry a făcut aceste acuzaţii în timp ce loviturile aeriene ale SUA şi aliaţilor săi au fost, de asemenea, catalogate că ar fi produs victime civile, că au vizat infrastructura ţării în multe cazuri şi că au făcut prea puţin pentru a opri avansarea teroriştilor.

“Rusia are o responsabilitate specială în această privinţă pentru a presa regimul să pună capăt atacurilor ofensive şi loviturilor care ucid civili, să permită imediat accesul ajutoarelor umanitare şi să respecte în întregime acordul de încetare a ostilităţilor”, a susţinut Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Toner a susţinut de asemenea că administraţia SUA nu are nicio intenţie să lanseze operaţiuni militare comune cu Rusia şi Siria, făcând referire la o propunere făcută vineri de ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

“Nu dorim operaţiuni comune. Discutăm cu ei propuneri pentru mecanisme de durată pentru a monitoriza şi aplica mai bine acordul de încetare a ostilităţilor, dar nu discutăm cu ei despre operaţiuni comune”.

Acordul de încetare a ostilităţilor din Siria, care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie, încă rezistă oficial în multe părţi ale Siriei, în ciuda violenţelor continue din oraşul Alep.

Siria a fost devastată de acest război începând cu martie 2011, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane, în timp ce alte câteva milioane au părăsit ţara.