Kelemen Hunor s-a plâns americanilor de presupusa persecuţie a maghiarilor din România

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Şeful UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit agenţiei de presă maghiare MTI că, în cadrul vizitei sale în SUA, le-a transmis oficialilor americani că în ţara noastră au loc o serie de abuzuri - se încalcă dreptul la proprietate, se aduce atingere drepturilor cultului religios în a dispune de proprietăţi şi a le folosi în scopuri de educaţie şi se încalcă drepturile comunităţii maghiare din Ardeal, cu referire la cazul Colegiului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe în urma căruia a fost condamnat Marko Attila, relatează hotnews.ro

Kelemen Hunor a fost în SUA la invitaţia Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) şi s-a întâlnit, printre alţii, şi cu asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Hoyt Yee.

Şeful URMR a vorbit şi despre sancţiunile aplicate pentru intonarea imnului maghiarilor sau pentru utilizarea steagului Secuiesc, episod care a fost urmat de "o serie de decizii administrative, care arată fără echivoc, că după integrarea euroatlantică România s-a relaxat."

"Nu există sancţiuni, nu este exclusă din NATO, nu e exclusă din UE şi crede că îşi poate permite să retragă din nou din drepturile câştigate", a declarat şeful URMR.

Kelemen Hunor s-a plâns şi de strategia de securitate publică, lansată de MAI în dezbatere publică, în cadrul căreia dezideratele comunităţii maghiare din Transilvania sunt descrise ca fiind o sursă de pericol pentru siguranţa publică.

Potrivit şefului UDMR, formaţiunea pe care o reprezintă se teme de faptul că sub masca statului de drept se aduce atingere drepturilor minorităţilor etnice şi a drepturilor cultelor, dând ca exemplu cazul Colegiului "Szekely Miko" în care se vorbeşte, nejustificat în opinia lui, despre lupta împotriva corupţiei.

Kelemen a rugat factorii de decizie din SUA să solicite României să le respecte drepturile maghiarilor şi să conducă ţara "înapoi pe drumul cel bun, pentru că în România sunt atenţi la ce spune SUA, şi datorită parteneriatului strategic".

"Nu trebuie să procedăm ca şi cum drepturile omului, respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, a dreptului la proprietate nu fac parte din sfera securităţii, pentru că unul dintre factorii esenţiali ai stabilităţii sociale este că între majoritate şi minoritate să nu fie conflicte, să nu fie tensiuni", a precizat Kelemen.

Mai mult, Hunor a solicitat ca Departamentul de Stat al SUA, în raportul anual asupra situaţiei drepturilor omului din România, să acorde atenţie sporită problemelor de încălcare a drepturilor minorităţii maghiare, aşa cum a făcut în anul precedent.

"Asta este ceea ce dorim noi de la România: ca acasă, trăind şi rămânând pe pământul natal, să ne putem proiecta viitorul ca maghiari. Nu dorim să luăm nimic din ceea ce a nu a fost al nostru şi nu dorim să facem nimic ce ar putea însemna pentru România o pierdere", a declarat Kelemen Hunor.

Legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, preşedintele UDMR a precizat că "pentru noi este important ca SUA să cunoască faptul că dezideratele noastre sunt legitime şi îndreptăţite, astfel ca SUA să le şi susţină. Dorim ca SUA să nu creadă că prin aceste deziderate încercăm să lansăm mişcări secesioniste. De acea este important să audă de la noi că ceea ce solicităm noi este o practică obişnuită în Europa, un exemplu în acest sens fiind modelul Tirolului de Sud".

Mai mult, Kelemen Hunor le-a prezentat oficialilor americani şi proiectul de autonomie pentru Ţinutul Secuiesc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne