Kazahstanul va găzdui prima bancă internaţională de uraniu

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev (dr) se întâlneşte în Astana cu Yukiya Amano, directorul general al AIEA, 27 august 2015.
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev (dr) se întâlneşte în Astana cu Yukiya Amano, directorul general al AIEA, 27 august 2015. (Captură Foto)

Kazahstanul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au semnat un acord ce permite statului din Asia centrală să găzduiască o bancă de uraniu slab îmbogăţit ce va funcţiona precum o rezervă internaţională de combustibil.

Acordul semnat joi în capitala Astana în timpul unei vizite desfăşurate de directorul general al AIEA, Yukiya Amano, pavează drumul pentru construirea unui rezervor în valoare de 150 milioane de dolari (133 milioane de euro), care este aşteptat să fie pus în funcţiune în oraşul nord-estic Oskemen în 2017.

Banca – care va fi administrată de AIEA şi finanţată, printre altele, de SUA şi Uniunea Europeană – va conţine 90 de tone metrice de uraniu slab îmbogăţit.

“În calitate de cel mai mare producător de uraniu al lumii, cu expertiză în tehnologia nucleară paşnică, Kazahstanul este cel mai potrivit să găzduiască banca de uraniu slab îmbogăţit a AIEA”, a susţinut Amano după semnarea acordului în Astana, conform unei declaraţii din partea agenţiei.

Ministrul kazah de Externe Erlan Idrissov a declarat că banca va oferi statelor membre ale AIEA un “acces sigur la combustibil pentru centralele lor nucleare”.

“Uraniul slab îmbogăţit poate fi folosit pentru a dezvolta suficient combustibil nuclear în vederea aproviozionării cu electricitate a unui oraş mare timp de 3 ani”, a susţinut AIEA.

Conform AIEA, banca va asigura ţările lumii că există un stoc sigur de combustibil nuclear în cazul unor probleme ce ar putea să apară pe piaţa liberă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe