Kaspersky va deschide un centru de date în Elveţia după acuzaţii privind spionajul

Kaspersky va deschide un centru de date în Elveţia după acuzaţii potrivit cărora hackeri ruşi au exploatat programul său de antivirus pentru a spiona clienţii companiei. Kaspersky speră că noua destinaţie va ajuta la “reconstruirea încrederii”.
(Getty Images)

Compania rusă specializată în antiviruşi Kaspersky Lab a afirmat marţi că îşi mută infrastructura şi operaţiunile esenţiale în Elveţia, după ce a fost acuzată de autorităţi occidentale că ajută guvernul rus să spioneze utilizatorii săi.

Kaspersky a afirmat că noul sediu, care va fi deschis în 2019 în Zurich, este un proiect mare şi complex care îi va permite să “abordeze temerile clienţilor” prin “mutarea într-o regiune neutră a unei părţi a stocării şi procesării datelor noastre”, potrivit Deutsche Welle.

Stefan Rojacher, manager pentru comunicaţii şi probleme publice la Kaspersky, a afirmat: “Am luat în considerare mai multe locaţii pentru primul nostru Centru al Transparenţei, şi Elveţia a respectat cel mai mult criteriile, precum şi politică noastră de neutralitate totală”.

Rojacher a adăugat că firma apreciază abordarea robustă a Elveţiei cu privire la legile dedicate protejării datelor.

Anul trecut, SUA, Marea Britanie şi Lituania au sfătuit agenţiile guvernamentale, companiile şi utilizatorii privaţi să nu mai folosească programele Kaspersky, invocând temeri legate de securitate.

Guvernele occidentale au fost tot mai îngrijorate de faptul că firma Kaspersky, care îşi are sediul în Moscova, este supusă legilor naţionale care ar putea să o oblige să se conformeze intereselor statului rus.

Washingtonul a acuzat compania că lucrează cu agenţii ruse de informaţii şi că, într-un caz, hackeri susţinuţi de guvernul rus ar fi furat date confidenţiale din calculatorul de acasă al unui contractor NSA.

În decembrie 2017, Barclays, una dintre principalele patru bănci ale Marii Britanii, a afirmat că nu va mai distribui gratuit antivirusul Kaspersky clienţilor săi ca o măsură de precauţie, după ce a primit acest sfat din partea agenţiei britanice de spionaj MI6.

La începutul acestei luni, guvernul olandez a declarat că va reduce treptat utilizarea antivirusului realizat de Kaspersky şi a sfătuit companiile care furnizează servicii critice să facă la fel.

Kaspersky a negat în repetate rânduri că produsele sale au “uşi lăturalnice” pe care spionii ruşi le-ar putea exploata. Compania a promis că va lua măsuri pentru a-şi linişti clienţii în legătură cu siguranţa produselor sale.

Noul laborator al transparenţei din Elveţia va stoca şi procesa date pentru majoritatea celor 400 milioane de clienţi Kaspersky.

Datele clienţilor din SUA, Europa, Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Australia vor fi mutate iniţial, fiind urmate de alte ţări.

Compania a afirmat că centre similare vor fi deschise în America de Nord şi în Asia până în anul 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe