Kasparov: Putin, un dictator care se transformă într-un ”monstru”

Marele maestru al sahului, Garry Kasparov
Marele maestru al sahului, Garry Kasparov (Win McNamee / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că a împins Ucraina într-un război prin înlăturarea preşedintelui pro-moscovit Viktor Ianukovici, în luna februarie, când a început intervenţia militară rusă în peninsula Crimeea.

Dar Garry Kasparov, campionul mondial la şah care a candidat la preşedinţia Rusiei, a declarat sâmbătă că Putin este de fapt cel hotărât să traseze unilateral graniţa Europei, relatează BBC.

În ochii liderului opoziţiei ruse, Putin este un dictator care va încerca să stea la putere cât mai mult posibil.

”Supravieţuirea lui Putin. Pretenţia lui de a rămâne la putere. Natural, vrea să stea la putere pentru tot restul vieţii. Are nevoie de această nouă imagine, de Vladimir cel Mare, ca să-i ralieze pe tinerii ruşi”, a declarat acesta.

Întrebat dacă Putin va încerca să ocupe alte teritorii din Ucraina, Kasparov a explicat că singurul lucru care l-a încetinit pe liderul rus să continue agresiunea sunt costurile economice aferente.

”Cu cât va intra mai adânc în Ucraina, cu atât se vor întoarce în Rusia mai multe cadavre în saci de plastic. Ceea ce-l face ezitant în acest moment sunt costurile. Cred că acum va încerca să folosească condiţiile grele din timpul iernii. Va încerca să îngheţe Ucraina. Se va folosi cu siguranţă de provocări pentru a destabiliza situaţia. Va vedea dacă poate să aplice presiuni economice asupra guvernului ucrainean”, a declarat Kasparov.

Întrebat dacă îl consideră pe Putin un dictator, campionul mondial la şah a arătat că preşedintele rus a stat la conducerea Rusiei timp de 15 ani, declarând deschis că ar vrea să rămână la putere toată viaţa.

Kasparov s-a arătat nemulţumit de răspunsul Occidentului faţă de acţiunile preşedintelui rus, adăugând că asemănarea lui Putin cu Adolf Hitler este potrivită.

”Dar asemănarea este corectă dacă ne reamintim că Hitler s-a comportat timp de patru ani diferit de modul în care este prezentat în cărţile de istorie. Un dictator care se transformă într-un monstru, pentru că nu a fost confruntat într-o fază iniţială”, a adăugat acesta.

Occidentul este vinovat că s-a comportat acomodant cu preşedintele rus, crede Kasparov, ”dar comparativ cu Hitler, Vladimir Putin are o armă nucleară. Ne confruntăm cu un bărbat disperat deoarece menţinerea puterii este o chestiune de supravieţuire pentru el”.

”Putin joacă poker politic, şi este foarte bun la tras cacialmale. De fiecare dată, fie că a fost Crimeea sau criza din Siria, el a văzut că Occidentul nu era pregătit să sancţioneze cacialmaua. Iar în fiecare zi, preţul creşte”, a continuat campionul mondial la şah.

Unul dintre motivele pentru care Occidentul ezită să confrunte Rusia ar fi evoluţia Statului Islamic (SI), dar Kasparov crede că aceste două cazuri nu se pot compara deoarece problema Statului Islamic are o soluţie militară care poate fi rezolvată prin forţe militare.

”Problema este că în cazul lui Vladimir Putin nu avem o soluţie militară”. Putin este o ameninţare mai mare decât Statul Islamic, ”cu mult”, a subliniat acesta. ”Statul Islamic este o problemă regională. Rusia este o super-putere nucleară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe