”Justiţie, Dreptate, a noastră Libertate!” - proteste de solidaritate cu românii din diaspora

Miting anticomunist la Bucureşti
Miting anticomunist la Bucureşti (Epoch Times România)

Mii de persoane au ieşit în stradă, vineri seara, în Sibiu şi Arad, scandând ”Justiţie, Dreptate, a noastră Libertate!” Alte zeci de mii de români şi-au anunţat prezenţa la o amplă serie de proteste ce vor avea loc sâmbătă, în numeroase oraşe din ţară şi străinătate, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, care nu şi-au putut exercita dreptul la vot din cauza organizării lamentabile a alegerilor, informează romaniacurata.ro

Organizaţi pe Facebook, românii care îşi doresc o schimbare sunt chemaţi să iasă sâmbătă în stradă, în toate oraşele mari ale ţării precum şi în numeroase capitale europene.

"Mâine la ora 6 facem primul pas spre o Românie normală, spre seriozitate, respect reciproc şi demnitate ! Dacă şi tu eşti mândru să spui că eşti român, atunci ieşi mâine şi arată asta ! Braşovul, Clujul, Iaşiul, Constanţa, Bucureştiul , timişoara, Oradea, Deva, Târgu Mureş-ul vor arăta încă o dată că vrem o schimbare spre mai bine! Vom arăta că vrem o schimbare şi vom arăta că suntem mândri să susţinem o Românie normală !" scriu organizatorii pe pagina de Facebook pe https://www.facebook.com/events/368958699930227/

"Ponta, NU fura! România NU te vrea!" - mai scriu organizatorii.

S-au anunţat proteste la:

ARAD: Platoul Primăriei Arad, astăzi, vineri, 7 noiembrie, de la ora 17

SIBIU: Centru, astăzi, vineri, 7 noiembrie, de la ora 18

BUCUREŞTI: Piaţa Universităţii, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18.00

CLUJ: Piaţa Unirii, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18

CRAIOVA: Piaţa Mihai Viteazul, vineri, 14 noiembrie, ora 18

BRAŞOV: Prefectura Braşov, B-dul Eroilor, duminică, 8 noiembrie, ora 13

TIMIŞOARA: Piaţa Operei, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18.00

CONSTANŢA: Parc Primărie, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18

IAŞI: Prefectura Iaşi, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 18

ORADEA: Statuia lui Mihai Viteazul, lângă Pasajul Vulturul Negru, sâmbătă, 8 noiembrie, ora 16

VIENA: Institutul Cultural Român, duminică, 9 noiembrie, ora 15

LONDRA: 35 Kensington High St., duminică, 9 noiembrie, ora 13

PARIS: Duminică, ora 16.00, locul va fi anunţat în momentul primirii autorizaţiei

Reamintim că, pe 2 noiembrie, în timp ce la secţiile de votare din judeţele unde Ponta a obţinut majoritatea, se înregistrau valuri de votanţi pe listele suplimentare (11%, dublu faţă de alegerile trecute), în străinătate, românii au stat la cozi infernale, mulţi dintre ei nereuşind să-şi exercite dreptul la vot.

Românilor din străinătate a căror orientări de dreapta sunt binecunoscute de guvern le-au fost asigurate prea puţine secţii de votare, insuficiente buletine de vot, în schimb au fost obligaţi să completeze declaraţii pe propria răspundere, ceea ce a lungit cozile nepermis de mult şi le-a luat şansa să mai voteze.

"În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic", a acuzat ulterior deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi.

La două zile după ce imagini cu miile de români stând la cozi în oraşele europene pentru a-şi exercita dreptul la vot au făcut înconjurul lumii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici i-a catalogat într-o intervenţie la TVR Internaţional, pe cetăţenii ce au protesta împotriva îngrădirii dreptului lor la vot drept "agitatori."

În viziunea lui Stanoevici, românii de la Paris, care au protestat când uşile secţiile de votare li s-au închis în nas, după ce stătuseră ore în şir la coadă pot fi încadraţi drept ”casseurs” (”spărgători”, ”distrugători”), care se infiltrează şi provoacă scandal cu orice ocazie.

Reamintim în final că românii din diaspora cer ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I de scrutin să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere. Potrivit Codului Penal, art. 385, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.