Justiţia sub asediu. Magistraţii ies în stradă. Danileţ: "Parlamentarii fraternizează cu infractorii!"

Lupta puterii împotriva anticorupţiei va duce la afectarea dosarelor obişnuite, cele cu tâlhari, hoţi, violatori, avertizează magistraţii, pregătiţi să iasă în stradă înainte ca Parlamentul să facă o glumă din Justiţie.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Legile Justiţiei şi modificările Codurilor Penale îi vor scoate astăzi în stradă pe magistraţi. Nemulţumiţi că modificările legislative operate în aceste zile în Parlament vor duce la subordonarea magistraţilor şi îi vor lăsa pe procurori fără instrumentele pentru identificarea şi pedepsirea infractorilor, magistraţii vor ieşi să protesteze în localităţile reşedinţă de judeţ, cel mai mare protest fiind organizat în Capitală, unde delegaţiile din toată ţara se întâlnesc la Curtea de Apel, a anunţat duminică seara, la Realitatea TV, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

"Dacă modificările preconizate vor intra în vigoare, organele legii vor fi lipsite de instrumentele pentru identificarea şi pedepsirea infractorilor. Nu ştim de ce parlamentarii trebuie să fraternizeze cu infractorii. Lupta aceasta împotriva anticorupţiei va duce la afectarea dosarelor obişnuite, cele cu tâlhari, hoţi, violatori, unde nu vor mai putea fi folosite anumite probe", a declarat judecătorul Cristi Danileţ pentru Realitatea TV.

Potrivit magistratului, în cursul zilei de azi toţi magistraţii vor protesta în localităţile reşedinţă de judeţ, cel mai mare protest fiind organizat în Capitală, unde delegaţii din toată ţara se întâlnesc la Curtea de Apel.

"Este halucinant cum parlamentarii îşi închipuie că pot controla dosarele magistraţilor retezând din instrumentele cu care aceştia trebuie să opereze. Cei mai buni specialişti pe legile justiţiei sunt magistraţii, noi lucrăm de 15 ani cu legile astea. Atâta vreme cât toţi magistraţii au un punct de vedere negativ, dacă justiţia pică, rămâne o singură putere totalitară, cea a Parlamentului. Tirania majorităţii nu are de-a face cu democraţia", a explicat Danileţ.

Reamintim că, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală justiţiei, legându-i practic de mâini şi de picioare pe procurori. CSM, DNA, DIICOT, Ministerul Public, Asociaţia Procurorilor, toate au criticat în termeni duri amendamentele ce se pregătesc în Comisia lui Iordache.

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.

La rândul său, şefa DNA a explicat că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare.

„Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a afirmat Kovesi. „Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.

Poziţia DIICOT a fost în acelaşi spirit, la fel şi cea a Asociaţiei Procurorilor din România.