Justiţia, în zodia PSD. Danileţ: După OUG 13, acum se încearcă înlăturarea răspunderii administrative

Motivând că administraţia ar fi "paralizată", liderul PSD Liviu Dragnea vrea să definească în Parlament, "indiferent de presiuni", distincţia dintre legalitate şi oportunitate. "OUG 13 excludea aleşii de la răspunderea penală pentru acte abuzive. Acum se vrea şi excluderea răspunderii lor administrative pentru acte nelegale?", a comentat Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

După ce recent s-a încercat înlăturarea răspunderii penale în cazul celor care comit abuzul în serviciu prin adoptare de acte normative, acum s-a anunţat intenţia de a se înlătura răspunderea administrativă în cazul celor care adoptă acte nelegale, a remarcat, pe site-ul personal, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"Înţeleg că se încearcă a se inocula ideea că un organ administrativ ar trebui să ia orice decizie doreşte (discreţionarism, oportunitate), fără a putea fi controlată de justiţie (care asigură legalitatea). Eu înţeleg că se doreşte ca legiuitorul să fie în afara oricărei răspunderi penale (a se vedea modificările aduse prin OUG 13 care excludea de la răspunderea penală pe cei care comit abuzuri adoptând acte normative), dar acum se vrea şi înlăturarea răspunderii administrative?! Mai urmează şi înlăturarea răspunderii civile şi administrative, moment în care fiece ales din România va putea face ceea ce doreşte fără teama de a i se imputa vreodată ceva", a declarat Danileţ.

În opinia judecătorului, atunci când încercăm să atingem principii consacrate ale ordinii juridice, ar trebui să vedem ce spun standardele internaţionale în materie. Aşadar, cu privire la legalitate şi oportunitate sunt aplicabile două instrumente ale Consiliului Europei:

1. Recomandarea nr. 20/2004 a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei cu privire la controlul judiciar asupra actelor administrative. Aceasta stabileşte cu valoare de principiu că toate actele administrative (actele individuale, actele normative, refuzul îndeplinirii unor asemenea acte) trebuie să poată fi supuse unui control judiciar exercitat de o instanţă, pe calea unei acţiuni directe sau pe calea unei excepţii; instanţa trebuie să poată verifica orice încălcare a legii, inclusiv lipsa de competenţă a organului administrativ, nereguli de procedură sau abuzul de putere (principiul B1).

2. Recomandarea nr. 7/2007 a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei cu privire la buna administrare. Aceasta stabileşte legalitatea ca principiu (art. 2): adminisraţia publică trebuie să acţioneze respectând legea, neputând lua măsuri arbitrare nici măcar când exercită puterea discreţionară. De asemenea, stabileşte că trebuie reparate daunele provocate prin acte nelegale sau acte date din neglijenţă, comise de administraţie sau de funcţionari (art. 23).

Dragnea a dat semnalul

Trebuie să înţeleagă toată lumea că administraţia publică din România trebuie să iasă din această stare de paralizie, a subliniat luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a pledat pentru "clarificarea legislaţiei", astfel încât cei care sunt cinstiţi să poată să muncească liniştiţi.

"Vom defini în Parlament, indiferent de presiuni, în mod clar distincţia dintre legalitate şi oportunitate. Oportunitatea este a celui care a fost ales sau care a fost numit în mod legitim într-un proces democratic. Oportunitatea ţi-o dă legitimitatea unui vot, obligaţiile asumate într-o campanie electorală şi libertatea de a lua decizii împreună cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea aşa cum crede acel Consiliul local ales de oameni. Prea multe instituţii îşi dau cu părerea despre oportunitate: de ce ai făcut drumul ăla şi nu l-ai făcut pe ăla?

Trebuie să înţeleagă toată lumea că administraţia publică din România trebuie să iasă din această stare de paralizie. Funcţionari cărora le e frică să mai semneze, primari care nu ştiu dacă ceea ce fac azi nu e reinterpretat peste un an sau peste zece ani de zile, oameni de afaceri cărora le e frică să mai discute cu vreun primar sau cu vreun oficial din România. Mă refer la oameni de afaceri români, că ceilalţi nu au probleme", a punctat Dragnea. (Mai multe detalii aici