Jurnalistul Greenwald: Ecuadorul la un pas de evacuarea lui Assange de la ambasada din Londra

Autorităţile ecuadoriene sunt pe cale să îl expulzeze pe Julian Assange din ambasada de la Londra, a afirmat jurnalistul de investigaţie Glenn Greenwald. Assange a primit azil din 2012 pentru a evita extrădarea în SUA.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Marea Britanie şi preşedintele ecuadorian Lenin Moreno sunt “aproape de finalizarea” sau deja au încheiat un acord pentru evacuarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, de la ambasada Ecuadorului din Londra, potrivit unui articol publicat sâmbătă de The Intercept.

Potrivit reporterului Glenn Greenwald, Ecuadorul şi-ar putea retrage în câteva zile protecţia pe care i-a oferit-o lui Assange. Greenwald a ajuns în atenţia publicului prin publicarea datelor furnizate de fostul contractor NSA Edward Snowden, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit articolului lui Greenwald, Moreno a folosit ocazia participării la summitul global din acest an pe tema dizabilităţilor pentru a ajunge la Londra şi a discuta despre predarea lui Assange oficialilor britanici. Moreno l-a criticat pe Assange, descriindu-l ca o “problemă moştenită”, o “pietricică în pantof”, care a creat “multă bătaie de cap” guvernului său.

Assange s-a confruntat cu primele probleme juridice după ce platforma WikiLeaks a publicat câteva serii de documente secrete americane în 2010. În luna noiembrie a acelui an, Suedia a emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Snowden pentru viol şi atac sexual. El a fost arestat în Londra o lună mai târziu şi plasat sub arest la domiciliu, în timp ce a continuat să lupte împotriva extrădării în Suedia.

Aparent, Assange a declarat că nu s-ar fi opus acuzaţiilor în Suedia – despre care a declarat că sunt false – ci i-a fost frică de faptul că guvernul din Stockholm l-ar fi predat americanilor pentru publicarea de documente secrete. În SUA el ar putea primi pedepse dure sau chiar pedeapsa cu moartea.

După ce un judecător britanic a decis că Assange ar trebui extrădat în Suedia, activistul născut în Australia a căutat refugiu în ambasada ecuadoriană. Guvernul din Quito i-a acordat azil în 2012 dar, de atunci, legăturile dintre Assange şi gazdele sale ecuadoriene s-au tensionat pe măsură ce refugiul său îndelungat a iritat unele guverne occidentale.

În 2017, Suedia a renunţat la cazul împotriva lui Assange pentru viol, însă Londra şi-a menţinut propriul mandat de arestare emis pe numele lui după ce a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune pentru a se refugia în ambasadă.

Dacă va fi expulzat din ambasada ecuadoriană, Assange probabil va avea de înfruntat o acuzaţie minoră, respectiv refuzul de a se preda autorităţilor britanice. Totuşi, este posibil ca procurorii din Marea Britanie să susţină că evitarea prelungită a justiţiei ar putea reprezenta o sfidare gravă a instanţei, ceea ce poate atrage până la 2 ani de închisoare. În această perioadă, el va trebui cu siguranţă să combată eforturile şi cererile Washingtonului de extrădare în SUA.

La începutul săptămânii trecute, noul ministru britanic de Externe, Jeremy Hunt, a afirmat că Assange a lansat “acuzaţii grave” împotriva sa, menţionând însă că Marea Britanie este o ţară unde se respectă “procesul echitabil”.

La începutul acestui an, oficialii din Quito i-au oferit lui Assange cetăţenia ecuadoriană în încercare eşuată de a soluţiona impasul. În luna martie, ambasada i-a suspendat lui Assange accesul la Internet după ce acesta a pus sub semnul întrebării afirmaţia premierului britanic Theresa May că Rusia ar fi fost în spatele otrăvirii pe teritoriul Marii Britanii a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale.

Acţiunile lui Assange “periclitează bunele relaţii pe care ţara le menţine cu Marea Britanie, cu restul statelor Uniunii Europene şi cu alte naţiuni”, au afirmat diplomaţi ecuadorieni la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe