Jurnaliştii din SUA şi Canada apără libertatea presei din România

.
. (Photos.com)

Asociaţia Jurnaliştilor Români din Statele Unite şi Canada se alătură societăţii civile din România şi apără libertatea de exprimare în ţara noastră. Ziariştii români din SUA şi Canada denunţă categoric decizia CNA de a amenda cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru "delicte de opinie" contrare clasei politice corupte, potrivit B1.

Aceştia au publicat o scrisoare deschisă pentru a susţine postul B1TV, precizând că decizia CNA încearcă să reducă la tăcere jurnaliştii români care au opinii diferite de ale puterii.

„Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus că, prin votul din "marţea neagră" de a avea o supraimunitate, "parlamentarii au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor", reprezintă un abuz de putere care nu este permis într-un stat democratic”, se precizează în scrisoarea asociaţiei.

Redăm conţinutul integral al scrisorii:

„Asociaţia Jurnaliştilor Români din SUA şi Canada răspunde apelului societăţii civile din România şi se raliază demersului pornit de aceasta pentru susţinerea presei libere şi apărarea libertăţii de exprimare în România.

Condamnăm în termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1TV pentru “delicte de opinie” contrare clasei politice corupte şi considerăm această decizie o încercare de reducere la tăcere a jurnaliştilor români cu opinii diferite de cele ale puterii.

Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus că, prin votul din “marţea neagră” de a avea o supraimunitate, “parlamentarii au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor”, reprezintă un abuz de putere care nu este permis într-un stat democratic.

“Imunitate parlamentară” există şi în Statele Unite, însă aceasta este limitată strict la declaraţiile politice şi vot.

În afara unor astfel de abuzuri evidente, presa are nu numai dreptul dar şi obligaţia de a informa opinia publică despre acţiunile clasei politice. Destinele unei ţări şi ale cetăţenilor ei sunt în mâinile acestor politicieni, din acest motiv este important pentru populaţie să ştie ce se întâmplă.

Prin faptul că CNA a penalizat cu doar 50.000 RON atacurile la persoană şi hărţuirea mediatică practicate de postul Antena3 împotriva unor jurnalişti care critică puterea, acţiuni care nu au nimic de-a face cu jurnalismul, iar “delictul de opinie” a fost sancţionat de aceeaşi instituţie cu 70.000, această instituţie a creat o premiză pentru îngrădirea libertăţii de gândire şi expresie a instituţiilor şi a persoanelor din România.

Ne exprimăm, de asemenea, îngrijorarea pe această cale şi faţă de ameninţările pe care le primesc jurnaliştii ce chestionează aleşii de la diferite nivele. Ne referim aici inclusiv la ameninţarea făcută recent de Gheorghe Bunea-Stancu, preşedintele consiliului judeţean Brăila, care i-a spus unei jurnaliste că-i dă “picioare-n gură” pentru că i-a pus o întrebare incomodă.

Facem pe această cale un apel politicienilor din România să lase jurnaliştii să îşi facă datoria pentru a informa populaţia despre ce se întâmplă în ţară.

Încurajăm totodată jurnaliştii din România să nu se lase intimidaţi de aceşti politicieni corupţi ci să continue să vestească adevărul şi să îşi exprime ideile. Dat fiind că nici un om nu deţine adevărul absolut, numai pluralismul ideilor conduce la găsirea celei mai bune soluţii.

Nu în ultimul rând, apelăm la confraţii români din ţară să nu tolereze astfel de abuzuri din partea politicienilor ci să ia atitudine şi să se informeze din surse alternative despre ceea ce se întâmplă.

Din poziţia de presă de limba româna din Statele Unite şi Canada, ne vom implica activ în a-i informa pe românii din această zonă a lumii despre abuzurile de putere ale autorităţilor de la Bucureşti.

Dat fiind situaţia creată şi atacul de nepermis împotriva jurnaliştilor nealiniaţi puterii, ne vom coaliza cu alte organizaţii româno-americane pentru a informa autorităţile şi publicul american despre recentele atacuri împotriva libertăţii presei şi libertăţii de exprimare din România.

Felicităm societatea civilă din România pentru acest demers şi îi asigurăm atât pe ei cât şi pe jurnaliştii ce vor să fie liberi că nu sunt singuri în apărarea valorilor democratice în România.

NARPA (North American Romanian Press Association)”