Jurnalişti ruşi întorşi înapoi de pe Aeroportul Chişinău

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Republica Moldova a fost avertizată prin intermediul unui comunicat de presă emis de către Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, după un incident în care Chişinăul a luat decizia de a nu permite câtorva jurnalişti ruşi să intre pe teritoriul său.

O echipă de jurnalişti de la postul rusesc de televiziune „TVŢ”, urma să ajungă luni, 20 aprilie, în Transnistria, pentru a realiza un reportaj referitor la „situaţia din republică”, însă planurile le-au fost date peste cap de autorităţile de la Chişinău, ziariştii fiind nevoiţi să facă drumul înapoi acasă.

Diplomaţia rusă şi-a amintit şi de proiectul înregistrat la 1 aprilie, în urma căruia retransmiterea emisiunilor informative şi informativ analitice care nu sunt realizate în ţările care fac parte din UE, urmează să fie interzise pe teritoriul RM, arătându-se deranjată de acest proiect.

„Ilegale şi nefondate”, astfel au fost numite procedurile aplicate de autorităţile moldovene asupra cetăţenilor ruşi, în comunicatul de presă postat pe site-ul MAE rus, notează independent.md. Ministerul rus de Externe a mai subliniat că Moldova ar fi luat astfel de măsuri „de dragul cercurilor radicale interesate să alimenteze sentimentele anti-ruseşti.”

Având în vedere că „acesta nu este primul incident de acest fel”, anterior fiind „interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor echipe de la „Russia Today”, „RTR” şi „Zvezda””, diplomaţia rusă a ţinut să menţioneze: „Sperăm că autorităţile de la Chişinău înţeleg posibilele consecinţe asupra relaţiilor ruso-moldave ale unor asemenea acţiuni”.