Un jurnalist arestat şi altul bătut de poliţie în timpul protestelor din Baltimore - VIDEO

Un  manifestant confruntă poliţiştii în apropiere de departamentul de  poliţie al districtului vestic din Baltimore, în cadrul unor proteste  declanşate în 25 aprilie 2015 de uciderea tânărului de culoare Freddie  Gray de către poliţişti.
Un manifestant confruntă poliţiştii în apropiere de departamentul de poliţie al districtului vestic din Baltimore, în cadrul unor proteste declanşate în 25 aprilie 2015 de uciderea tânărului de culoare Freddie Gray de către poliţişti. (Captură Foto)

Un fotograf a fost reţinut şi un alt jurnalist a fost bătut dur de poliţiştii din Baltimore, SUA, în timp ce încercau să acopere protestele desfăşurate sâmbătă împotriva brutalităţii poliţiei, susţine International Business Times.

Aparent, incidentele au avut loc în timpul unei încăierări dintre poliţişti şi manifestanţi în apropiere de secţia de poliţie din districtul vestic al oraşului.

J.M. Giordano, editor foto la publicaţia City Paper, a declarat că poliţiştii au năvălit asupra lui şi l-au lovit în repetate rânduri, a declarat sâmbătă ziarul. O înregistrare video postată de City Paper arată cum Giordano este bătut în timp ce un trecător striga, “Este fotograf! Este de la presă!”

Eric Kowalczyk, purtător de cuvânt al poliţiei, a declarat pentru ziarul Baltimore Sun că ofiţerilor de poliţie le-a fost greu deosebească presa de manifestanţi în timpul încăierărilor - fără să explice cum au ajuns oameni săi să bată atât de brutal o persoană. Totuşi, el a declarat că oficialii poliţiei au ordonat tuturor ofiţerilor să ofere acces liber presei la proteste.

Sait Serkan Gurbuz, fotograf la Reuters, a declarat că a fost arestat de poliţie în timp ce făcea poze în aceeaşi locaţie exact în intervalul în care Giordano era brutalizat. Aparent, Gurbuz a refuzat să comenteze despre incident. Iniţial el a fost acuzat de “nerespectarea ordinelor” în timp ce fotografia politia, dar acea acuzaţie a fost ulterior “retrasă”, a raportat Reuters.

Incidentele au avut loc în timpul unor proteste stradale masive la care au participat mii de oameni, cerând dreptate în cazul omorului lui Freddie Gray - tânărul de culoare de 25 de ani, a murit duminică din cauza rănilor provocate în timp ce se afla în custodia poliţiei. Incidentul, precum şi răspunsul departamentului de a suspenda cu plată cei şase ofiţeri de poliţie implicaţi în brutalizarea lui Gray, au dus la o condamnare răspândită a poliţiei. În plus, manifestanţii au denunţat existenţa urii rasiale în rândul multor poliţişti americani.

Uciderea lui Gray este cel mai recent dintr-o serie de cazuri similare şi cutremurătoare în care ofiţeri de poliţie au ucis bărbaţi de culoare, conform International Business Times.

Sâmbătă, după o zi de demonstraţii paşnice, oraşul Baltimore a fost cuprins de violenţă când manifestanţii au distrus maşini de poliţie şi au aruncat cu pietre asupra poliţiştilor. Politia din Baltimore a declarat că a arestat aproximativ 34 de persoane şi că 6 ofiţeri au fost răniţi.

Primarul din Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, a condamnat violenţele şi a declarat că acestea au fost declanşate de agitatori din afară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe