Jurnalistă Agora, la mitingul PD: Mi-au fotografiat legitimaţia şi mi-au interzis să filmez

Anatolie Golea, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat în timp ce împinge reportera Agora
Anatolie Golea, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat în timp ce împinge reportera Agora (Captură Foto)

Şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), Anatolie Golea, precum şi unii ofiţeri de securitate, printre care şi unii din echipa Partidului Democrat (PD) au îndepărtat jurnalista portalului de ştiri AGORA din perimetrul în care se aflau prim-ministrul, Pavel Filip, preşedintele Parlamentului, Adrian Candu şi liderul PD, Vlad Plahotniuc, invocând motivul unei discuţii între politicieni, dar şi măsuri „necesare” de securitate.

„Ulterior, jurnalistei i s-a spus că trebuie să părăsească „zonă securizată, unde se află persoane protejate”. Din imaginile video se vede cum Andrian Candu a ajuns la manifestaţie împreună cu Vlad Plahotniuc, fiind aşteptaţi de premier în spatele scenei. După ce a coborât din maşină, liderul PD l-a salutat pe şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, care a urmărit momentul în care jurnalista a fost alungată fără a întreprinde nimic”, notează agora.md.

De menţionat este faptul că în perimetrul zonei în care se afla jurnalista nu era niciun indicator care ar fi interzis accesul presei, mai ales că reporteriţa agora.md este „acreditată la evenimentele curente ale PD”. Amintim că pentru a avea acces la conferinţele de presă organizate la sediul PD, jurnaliştii au nevoie de acreditare specială, doar legitimaţia de jurnalist nefiind suficientă.

„Pur şi simplu mă trăgea. Mi s-a fotografiat legitimaţia şi mi s-a interzis să filmez sau să fotografiez. În acel moment nu m-am simţit deloc în securitate”, a afirmat Anastasia Antoceanu, reporteră Agora.

Amintim că duminică, 21 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău a avut loc un miting organizat de conducerea Partidului Democrat, considerat de unii „un miting propagandistic copiat după cel al PSD-ului din Piaţa Victoriei”.