Jurnalist The Epoch Times: China este în faţa unei schimbări istorice

Ziarul The Epoch Times (în foto se vede ediţia în limba chineză a  ziarului) este unul dintre puţinele ziare de limbă chineză din lume care  acţionează în afara sferei de influenţă a regimului comunist chinez.
Ziarul The Epoch Times (în foto se vede ediţia în limba chineză a ziarului) este unul dintre puţinele ziare de limbă chineză din lume care acţionează în afara sferei de influenţă a regimului comunist chinez. (The Epoch Times)

China este în faţa unei schimbări istorice, în contextul unei lupte politice tensionate la vârful Partidului Comunist, iar Uniunea Europeană trebuie să se poziţioneze corect faţă de acest moment declară, Lixin Yang, corespondent la Bruxelles al publicaţiei internaţionale The Epoch Times.

Lixin Yang, care în prezent este cetăţean belgian, afirmă că la nivelul Partidului Comunist din China, partid unic, are loc o puternică luptă politică între două grupări care îşi dispută supremaţia: una din care face parte vicepreşedintele Xi Jinping, viitorul secretar general desemnat, susţinut de actualii lideri - premierul Wen Jiabao şi preşedintele Hu Jintao - şi o doua grupare care îi are în centru pe Jiang Zemin, fost secretar general al Partidului Comunist, Zhou Youngkang, unul din cei nouă membri ai Comitetului Permament al Biroului Politic, şi numărul unu din oraşul Chongqing, Bo Xilai, care a fost recent demis.

Totul a început la 6 februarie, când a avut loc un 'puternic cutremur' la nivel politic, după ce Wang Lijun, şeful deprtamentului securităţii publice din Chongqing, unul din cele mai mari oraşe din China, a mers la consulatul SUA din oraşul Chengdu pentru a cere azil politic, spune jurnalistul de la The Epoch Times. Potrivit unor informaţii, Wang Lijun a luat cu el şi o serie de documente secrete care ar fi ajuns la guvernul SUA.

'După aceasta, asistăm la o puternică luptă politică. Multe lucruri s-au întâmplat. În primul rând, acest oficial de rang înalt, Wang Lijun, nu a reuşit să obţină azil politic şi a fost dus de Ministerul securităţii naţionale la Beijing (n.r. - pentru a fi anchetat). Apoi, la 15 martie, Bo Xilai, secretarul general al Partidului Comunist din oraşul Chongqing, a fost demis, dar îşi menţine poziţia de membru al biroului politic (al Partidului Comunist) din China', declară Lixin Yang. Bo Xilai, susţinut puternic de Zhou Youngkang, responsabil cu securitatea publică, securitatea naţională, sistemul judiciar şi poliţia armată, a fost demis la doar o zi după o conferinţă a premierului Wen Jiabao, 'ceea ce arată foarte limpede (...) lupta politică în rândul liderilor de top', purtată între cele două grupări, adaugă el.

Bo Xilai era recunoscut pentru lucrurile 'rele' pe care le-a făcut în trecut, susţine Lixin Yang, cum ar fi suprimarea libertăţii mass-media, condamnarea de jurnalişti care scriau despre el şi implicarea în recoltarea de organe de la adepţii Falun Gong, iar după ce a ajuns secretar general al partidului la Chongqing, a adoptat o linie dură şi şi-a distrus oponenţii din partid. 'A făcut multe lucruri foarte rele, din acest motiv a fost înlăturat', spune jurnalistul de la The Epoch Times.

'Xi Jinping (actual vicepreşedinte) a fost desemnat drept viitorul preşedinte (...) Însă s-a întâmplat un lucru interesant. Când Wang Lijun a fugit la consulatul SUA, a oferit documente secrete guvernului american. Când Xi Jinping a vizitat SUA în februarie, la acel moment în presa americană au apărut informaţii despre documente oferite guvernului SUA de Wang Lijun care spuneau că Bo Xilai şi banda sa plănuiesc să-l dea jos pe Xi Jinping înainte de a putea să fie ales lider', declară Lixin Yang.

El afirmă totodată că, din cauza lipsei de libertate a mass-media şi a lipsei de informaţii, Occidentul întâmpină dificultăţi în a şti ce se întâmplă cu adevărat în China. 'Însă, conform informaţiilor pe care noi le primim din interiorul Chinei, există o puternică luptă politică. Din acest motiv, lucrurile se schimbă mult', existând chiar discuţii despre ce se va întâmpla cu China după căderea regimului comunist, mai spune corespondentul The Epoch Times la Bruxelles.

Lixin Yang precizează că este greu de spus care sunt intenţiile lui Xi Jinping, considerat de unii adeptul unei poziţii temperate. 'Premierul chinez Wen Jiabao a vorbit de multe ori despre reformă politică, dar nu o poate implementa, nu poate merge mai departe, deoarece sistemul comunist din China este extrem de putred (...) Nu ştim (ce se va întâmpla) în privinţa lui Xi Jinping' după ce ar urma să ajungă la putere, afirmă el.

Jurnalistul este de părere că Occidentul, în general, şi Uniunea Europeană, în particular, nu cunosc cu adevărat situaţia din China. 'În primul rând, nu este uşor, din cauza lipsei libertăţii media, a lipsei libertăţii de informare. În al doilea rând, este greu să găseşti ceva doar din informaţiile care apar', spune el.

Reamintind că China este al doilea cel mai mare partener comercial pentru UE, iar Uniunea este cel mai mare partener comercial al Chinei, Lixin Yang afirmă că, deşi Beijingul este văzut ca un partener strategic al Bruxellesului, 'pentru acest tip de parteneriat ai nevoie de valori comune la bază'. 'Dar UE şi China nu au valori comune. UE este o o uniune democratică de state, dar China nu este democratică, ci un regim autoritar. Aşa că nu există această bază', explică el.

Aspectele comerciale au fost întotdeauna la vârful agendei în relaţia dintre cele două părţi, iar chestiunile privind drepturile omului sunt mereu lăsate la coadă, subliniază jurnalistul. 'Asta nu înseamnă că (UE) neglijează valorile umaniste, drepturile omului, statul de drept sau democraţia, dar le plasează în coada priorităţilor', susţine Lixin Yang.

El spune totodată că abordarea 'structurată' a UE, în care aspectele comerciale sunt administrate separat de cele privind drepturile omului, 'nu a funcţionat', neexistând nicio schimbare din direcţia părţii chineze.

Lixin Yang afirmă de asemenea că UE trebuie să ţină cont de lecţiile 'primăverii arabe', pentru a se putea poziţiona corespunzător faţă de viitoarele evoluţii din China. 'China este în faţa unei schimbări istorice. UE ar trebui să se poziţioneze corect în faţa istoriei', adaugă el.

Numerose demonstraţii ample au loc anual în China, potrivit lui Lixin Yang, care adaugă faptul că, spre deosebire de ţările 'primăverii arabe', schimbarea în China se produce şi din interiorul conducerii, prin lupta politică dintre cele două grupări. 'Din cauza cenzurii asupra mass-media, nu se poate vedea (acest lucru), dar el are loc', încheie jurnalistul.

Lixin Yang este corespondent al The Epoch Times pe lângă instituţiile europene de la Bruxelles. În 2010, la un summit UE-China la Bruxelles, securitatea de la sediul Consiliului European, unde avea loc reuniunea la nivel înalt, nu le-a permis lui Lixin Yang şi altor câţiva jurnalişti de la mass-media chineze independente să participe la eveniment. După ce, în cele din urmă, Lixin Yang a reuşit să intre, Consiliul a anunţat anularea conferinţei de presă pe care preşedintele UE Herman Van Rompuy şi preşedintele CE Jose Manuel Barroso urmau să o susţină alături de premierul chinez Wen Jiabao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe