Jurnalist olandez împiedicat să discute despre doborârea avionului MH17 în estul Ucrainei

Poliţia Aeroportului Schiphol din Amsterdam a reţinut un cetăţean olandez timp de peste 2 ore când acesta s-a întors sâmbătă din regiunea ucraineană Donbas, având asupra lui rămăşiţe ale zborului malaezian MH17 doborât în acea zonă.
Rămăşiţele zborului malaezian MH17 în regiunea ucraineană Doneţk.
Rămăşiţele zborului malaezian MH17 în regiunea ucraineană Doneţk. (Captură Foto)

Michel Spekkers, care se descrie ca un “jurnalist de investigaţie independent începător”, a declarat pentru ziarul rusesc Moscow Times că a vizitat regiunea Doneţk pentru a realiza un film documentar. În timp ce se afla în Doneţk, a declarat el, i s-a comunicat că fragmente ale avionului malaezian prăbuşit încă se pot găsi la locul accidentului şi în vecinătatea acestuia.

Spekkers a declarat pentru Moscow Times că a găsit la locul prăbuşirii fragmente metalice şi materiale despre care a considerat că ar putea fi “plastic” sau “oase”.

În plus, Spekkers a susţinut că a făcut o înţelegere cu autorităţile olandeze înainte de sosirea sa pe Aeroportul Schiphol pe baza căreia ar fi trebuit să predea rămăşiţele avionului în mod voluntar. Dar, conform lui Spekkers, când a sosit la aeroport, autorităţile i-au cerut de asemenea să predea toate datele digitale aflate asupra lui, inclusiv fotografiile.

Când a refuzat să se conformeze cererii autorităţilor, lucrurile sale personale au fost confiscate, a precizat jurnalistul.

Spekkers a afirmat că a depus o plângere împotriva poliţiei şi că datele de pe dispozitivele sale sunt în prezent sigilate de autorităţi. O decizie de tribunal privind cazul în care poliţia poate sau nu să acceseze datele, sau dacă dispozitivele ar trebui să fie returnate jurnalistului, urmează să fie emisă.

Zborul MH17 al companiei aeriene Malaysian Airlines a fost doborât în estul Ucrainei în timp ce zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur în 17 iulie 2014, fiind ucise toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului. Investigaţiile preliminare au constatat că avionul Boeing 777 a fost lovit de o rachetă sol-aer Buk de producţie rusească.

În 28 septembrie 2016, Joint Investigative Team (JIT) a publicat un raport privind prăbuşirea avionului malaezian în care a concluzionat că racheta Buk a fost lansată din teritoriul controlat la acea vreme de separatiştii pro-ruşi.

Guvernul rus a refuzat să accepte descoperirile JIT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe