Juncker: Serbia trebuie să rezolve disputa cu Kosovo pentru a adera la UE

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Serbia trebuie să rezolve disputa cu Kosovo şi să implementeze o serie de reforme înainte să poată intra în Uniunea Europeană.

Juncker, care a făcut afirmaţiile după discuţii cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic în Belgrad, a precizat că ţara balcanică se află pe drumul cel bun, însă UE nu poate accepta noi membri cu probleme teritoriale nesoluţionate.

“Serbia a acoperit deja o parte impresionantă din parcursul [aderării la UE]”, a afirmat Juncker luni, înainte să precizeze că mai sunt de rezolvat câteva probleme.

El a declarat că Serbia trebuie să pună în aplicare reforme judiciare şi să facă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte statul de drept înainte să poată adera la blocul european.

Juncker a vizitat Serbia ca parte a unui turneu în ţări din vestul Balcanilor care doresc să adere la UE într-un moment în care Rusia urmăreşte să îşi extindă influenţa în regiune, în special în Serbia.

Vizita lui Juncker, care este însoţit de comisarul UE pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, are loc după ce Bruxelles-ul a lansat o nouă strategie pentru această regiune care ia în calcul aderarea Serbiei şi Muntenegrului la blocul european până în 2025.

“Avem nevoie de un compromis sau vom continua să trăim în trecut”, a declarat Vucic, făcând referire la fosta provincie Kosovo.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008 şi a fost recunoscut de 116 ţări, inclusiv majoritatea statelor membre ale UE. Însă Belgradul nu a recunoscut independenţa fostei provincii iugoslave

Juncker a precizat că UE urmăreşte un acord “obligatoriu din punct de vedere juridic” între Serbia şi Kosovo, adăugând că amploarea acordului depinde de cele două ţări.

Turneul lui Juncker în vestul Balcanilor are loc după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită de două zile în Belgrad în cursul acestei săptămâni cu scopul de a dezvolta legăturile îndelungate ale Rusiei cu Serbia.

Cu ocazia vizitei, Lavrov a afirmat că, deşi Serbia doreşte să adere la Uniunea Europeană, Moscova va menţine relaţii cu ţara balcanică.

“Întotdeauna am dorit ca partenerii să decidă liber şi să îşi dezvolte relaţiile politice”, a afirmat Lavrov la o conferinţă de presă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care conduce Serbia într-un mod echilibrat.

Deşi Serbia doreşte să intre în UE, încearcă să dezvolte legături strânse cu Moscova şi a precizat că nu se va alătura regimului de sancţiuni economice impus de Uniune împotriva Rusiei din cauza agresiunii comise împotriva Ucrainei.

Juncker a vizitat deja Macedonia şi Albania şi va călători în Muntenegru înainte să viziteze Kosovo şi Bosnia şi Herţegovina.

Turneul său se va încheia cu un summit cu liderii regionali în capitala bulgară Sofia în 1 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe