Juncker promite Ucrainei un ajutor de 600 milioane de euro

Uniunea Europeană anunţă noi împrumuturi acordate Kievului, în speranţa că programul de reforme va putea contracara presiunea Rusiei
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţine că Uniunea Europeană îi va da Ucrainei 600 milioane de euro (640 milioane USD) cu scopul de a susţine finanţele publice.

După discuţiile avute pe 10 februarie cu prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Hroisman, Juncker a afirmat că Ucraine a forţat implementarea de reforme în ciuda condiţiilor interne dificile şi că UE ar trebui să-şi ţină promisiunile de a ajuta Kievul.

“Avem un parteneriat strategic cu Ucraina iar relaţiile noastre viitoare se vor dezvolta în cadrul acestor linii”, a declarat acesta reporterilor după întâlnire.

Hroysman a afirmat că este foarte important să trimiţi un semnal puternic ucrainenilor că legăturile cu UE “au fost un rezultat pozitiv şi le vor îmbunătăţi vieţile”.

Juncker susţinea, de asemenea, că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Ucrainei, mult aşteptată de Kiev, va avea loc până la jumătatea anului.

UE şi Ucraina au semnat un Acord de Asociere şi o înţelegere privind comerţul liber pentru a susţine economia degradată a Ucrainei şi, ca urmare, Bruxelles va oferi 3,4 miliarde în împrumuturi pentru a ajuta Kievul să balanseze cheltuielile publice.

UE a acordat până acum peste 2,2 miliarde de euro, fonduri dedicate progresului reformelor politice şi economice.

Guvernele occidentale şi analiştii susţin că stimularea programului de reforme va putea contracara influenţa Rusiei, care a confiscat Crimeea în martie 2014 şi care susţine separatiştii într-un război care a omorât peste 9.750 de persoane începând din aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe