Juncker pe jar. Tsipras acuzat că răstălmăceşte propunerile făcute de UE grecilor

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Georges Gobet / AFP / Getty Images)

Jean-Claude Juncker l-a criticat marţi pe premierul elen Alexis Tsipras şi l-a acuzat că oferă alegătorilor săi o versiune în mod deliberat distorsionată a propunerilor făcute de şeful executiv al Uniunii Europene pentru rezolvarea crizei datoriilor elene, conform Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă în Bruxelles, Juncker a declarat că îi pasă de poporul grec şi nu de guvernul său – declaraţii care contrastează puternic cu eforturile sale din ultimele patru luni de a se împrieteni cu noul premier de stânga în cursul unor negocieri tensionate.

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a insistat că guvernul de la Atena nu a răstălmăcit poziţia lui Juncker, adăugând că acesta din urmă fie nu este conştient de propunerile personalului său, fie are probleme cu memoria.

În condiţiile în care Grecia se luptă să evite un faliment în 2 săptămâni, care ar putea să scoată forţat ţara din zona euro, Tsipras a declarat marţi în Parlamentul grec că Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional impun tăieri de pensii şi creşteri de taxe pentru “a umili nu doar guvernul grec ... ci şi întregul popor.”

Printre propunerile creditorilor, a declarat Tsipras, se află o creştere cu 10% a TVA-ului pentru energia electrică. Alţi miniştri au criticat, de asemene, sugestiile privind creşterea TVA-ului la medicamente.

La o conferinţă de presă, Juncker a declarat: “Nu sunt în favoarea – şi premierul ştie acest lucru – creşterii TVA-ului la medicamente şi energia electrică. Aceasta ar fi o greşeală majoră.”

“Dezbaterea în Grecia şi în afara Greciei ar fi mai uşoară dacă guvernul elen ar transmite exact ceea ce propune Comisia cu adevărat”, a continuat Juncker. “Îi învinuiesc pe [politicienii] greci pentru că spun publicului elen lucruri care nu corespund cu ceea ce am declarat premierului grec.”

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al guvernului grec a declarat că guvernul de la Atena nu a susţinut niciodată că aceste propuneri aparţin doar Comisiei, adaugă Reuters.

Grecia se află în ceea ce ar putea fi numită o săptămână definitorie după ce negocierile între reprezentanţii guvernului grec şi creditorii săi internaţionali s-au întrerupt din nou duminică, conform Bloomberg.

Atenţia se concentrează acum pe întâlnirea din 18 iunie din Luxemburg dintre miniştrii de finanţe ai zonei euro, sau aşa zisul Eurogrup. În cadrul acelei întâlniri ar putea avea loc o sesiune definitorie care ar putea decide abilitatea Greciei de a evita intrarea în incapacitate de plată (default) şi de a-şi păstra locul în zona euro.

Cea mai recentă eşuare pentru deblocarea ultimei tranşe în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul actual de bailout al Greciei aduce Atena şi mai aproape de marginea abisului.

Eşecul de a ajunge la un acord în Luxemburg nu va însemna neapărat sfârşitul drumului pentru Grecia. Presupunând că guvernul are suficienţi bani puşi deoparte, finanţele sale ar putea supravieţui până în luna iulie, când vor ajunge la scadenţă obligaţiuni de 3,5 miliarde de euro deţinute de Banca Centrală Europeană. Întâlnirea de joi este esenţială pentru adoptarea oricărei rezoluţii, în condiţiile în care există consecinţe incalculabile pentru Grecia şi zona euro dacă cele două tabere rămân în “stare de război”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe