Juncker, mesaj pentru Guvernul Dăncilă şi Parlament: Nu puneţi în pericol aderarea României la Schengen

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a atras atenţia Guvernului Dăncilă şi Parlamentului ţării noastre că aderarea României la spaţiul Schengen nu trebuie pusă în pericol prin îndepărtarea de principiile statului de drept.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)

Guvernul şi Parlamentul României nu trebuie să se îndepărteze de la principiile statului de drept, a transmis marţi, la plenul Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la dezbaterea despre viitorul Europei, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis.

"România pentru mine nu este o ţară neutră, este o ţară faţă de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român. Îmi place de el. (...) Poporul român a ştiut să se integreze într-o formă de complicitate cu UE, ca şi când ar fi fost un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate, nu un consumator de stabilitate. Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă. (...) România sărbătoreşte pe 1 decembrie Centenarul Marii Uniri. Şi poate e o sărbătoare românească, dar e şi o sărbătoare europeană, şi vom sărbători împreună", a declarat Juncker.

Şeful Comisiei Europene şi-a exprimat speranţa că România va face până la urmă parte din Spaţiul Schengen.

"Din 2014 am spus că România, sub mandatul Comisiei pe care eu o conduc, trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen. Mi-aş dori să obţinem asta înainte de finalul mandatului acestei Comisii. Doresc să atrag atenţia, şi este o observaţie nu neapărat către preşedinte, ci către Guvern şi Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin îndepărtarea de principiile statului de drept. Dorinţa mea este că în România, înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului, să se ajungă la un consens în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Este esenţial acest lucru, altfel Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice pentru fiecare ţară", a precizat Juncker.