Juncker, după întâlnirea cu Grindeanu: Salutăm abrogarea OUG 13

OUG 13 (act normativ adoptat noaptea, pe furiş, de Guvernul PSD/ALDE) periclita progresele realizate în ultimii ani în lupta anticorupţie, a ţinut să precizeze Juncker după întâlnirea cu şeful Guvernului român.
Sorin Grindeanu împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 17 februarie 2017
Sorin Grindeanu împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 17 februarie 2017 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a avut vineri, la Bruxelles, o întrevedere cu premierul Sorin Grindeanu, în cadrul căreia oficialul UE a salutat abrogarea OUG 13/2017 care „periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu”. Cu aceeaşi ocazie, Junker a cerut transparenţă pentru orice măsură care va fi adoptată în viitor.

„Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluţii din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi despre lupta împotriva corupţiei. Preşedintele Juncker a salutat recenta decizie a Guvernului român de abrogare a ordonanţei de urgenţă care periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu. Prim-ministrul Grindeanu şi preşedintele Juncker au convenit asupra importanţei unei largi consultări a principalelor părţi interesate şi a unui proces democratic pe care să-l parcurgă orice măsură care va fi adoptată în viitor. Transparenţa şi deschiderea vor fi esenţiale pentru restabilirea şi menţinerea încrederii şi stabilităţii”, se precizează în comunicatul remis de Guvern.

De asemenea, preşedintele CE l-a încurajat pe premierul român să continue lupta împotriva corupţiei şi a oferit autorităţilor române sprijinul Comisiei Europene în această intenţie.

Potrivit Guvernului, Juncker a reiterat intenţia de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) - dorinţă fierbinte a coaliţiei la putere din România - în timpul mandatului său în condiţiile în care România îşi va îndeplini obiectivele de referinţă necesare.

„Calea pentru atingerea acestor obiective de referinţă este stabilită în mod clar în rapoartele Comisiei privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, se arată în comunicat.

Reamintim că întâlnirea lui Grindeanu cu Junker a avut loc pe fundalul protestelor ce au cuprins România de aproape trei săptămâni, mai exact de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de a adopta ordonanţa graţierii şi cea a modificării Codului Penal în favoarea corupţilor. Dacă anterior adoptării, protestele au fost masive dar sporadice, ulterior, din Marţea Neagră a adoptării celor două acte normative, protestele au continuat zi de zi, românii ieşiţi în stradă cerând atât tranşarea situaţiei OUG 13 în ideea îngropării ei definitive cât şi demisia Guvernului şi schimbarea modului în care politicienii conduc ţara.

Revenind la Bruxelles, ieri premierul a avut o întâlnire şi cu Frans Timmermans, în cadrul căreia oficialul a ţinut să declare limpede că nu se va renunţa la MCV aşa cum, reamintim, tot cer politicienii români aflaţi la putere.

„Suntem foarte bucuroşi să-i avem pe premierul român şi pe ministrul Afacerilor Externe român aici pentru a discuta planurile noastre de viitor. În ceea ce priveşte Comisia, cred că am tras nişte concluzii pozitive şi foarte constructive. În primul rând, vom continua împreună lupta împotriva corupţiei din România, cu toată determinarea. Pentru aceasta, vom continua să implementăm recomandările şi benchmarkurile din raportul MCV, suntem împreună foarte angajaţi să facem acest lucru, vom conlucra să-l realizăm”, declara Timmermans.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne