Juncker dezvăluie planurile pentru Europa cu două viteze

Preşedintele Comisiei Europene şi-a prezentat viziunea pentru o Uniune Europeană post-Brexit. Entuziasmul şi speranţa sa nu sunt împărtăşite de toţi politicienii europeni.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Jean-Claude Juncker a precizat că ar trebui să existe diferite viteze de integrare pentru acele ţări care doresc să coopereze în anumite domenii.

“Europa înseamnă mai mult decât putere, produse şi bani. Piaţa internă şi moneda euro nu sunt obiective în sine, ele trebuie să servească persoana şi comunitatea”, a declarat Juncker europarlamentarilor.

“Dar există guverne care doresc să reducă rolul Uniunii Europene şi al Comisiei Europene către administrarea pieţei interne. Mă opun cu stricteţe acestui lucru”.

Dar unii dintre parlamentari s-au întrebat dacă acest nou plan politic va rezona cu alegătorii de rând.

“L-aş provoca pe Jean-Claude Juncker să meargă pe afară, nu doar aici, dar la câţiva km distanţă de aici, în Bruxelles, şi să încerce să meargă în diverse cartiere din Bruxelles cu documentele sale şi să vadă dacă este capabil să stârnească entuziasm prin prezentarea documentelor sale cetăţenilor. Nu cred că are mare şanse pentru a reuşi acest lucru”, a declarat pentru Euronews europarlamentarul Philippe Lamberts din partea Verzilor.

Juncker speră că planul său va ajuta la unificarea celor 27 de guverne UE după ce Marea Britanie va părăsi blocul.

Dar, este destul de probabil ca Juncker să aibă de înfruntat o opoziţie dură din partea guvernelor conservatoare din centrul şi estul Europei, în special Polonia, care este îngrijorată de faptul că o Uniune Europeană cu mai multe viteze ar putea să o marginalizeze atunci când vine vorba de luarea marilor decizii.