Jumătate din sistemul de căi ferate francez blocat de greve

Angajaţi ai SNCF lucrează la linii ferate în apropierea Gării de Est din Paris, Franţa, 21 februarie 2018.
Angajaţi ai SNCF lucrează la linii ferate în apropierea Gării de Est din Paris, Franţa, 21 februarie 2018. (Joel Saget/AFP/Getty Images)

Sindicatele franceze nu vor oferi nimic cetăţenilor care vor să călătorească cu trenul de Crăciun.

Grevele sindicatelor din transporturi, care protestează împotriva planului de reformă a pensiilor iniţiat de guvernul Macron, au închis jumătate din numărul trenurilor în acest sfârşit de săptămână, 59% din trenuri urmând să fie reduse în perioada 23-24 decembrie, potrivit Bloomberg.

Compania feroviară franceză, SNCF, şi-a suspendat serviciul pentru minori neînsoţiţi, anulând aproximativ 6.000 de bilete pentru copii în această săptămână. Patru trenuri din cinci au fost, de asemenea, suspendate în zona adiacentă Parisului, iar sistemul de metrou al capitalei s-a oprit şi el, cu excepţia a două linii automatizate.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut sindicatelor să înceteze grevele în săptămâna Crăciunului, în timp ce sprijinul acordat de francezi grevelor în timpul vacanţei a scăzut la 51%.

Popularitatea grevelor este în scădere de la 63% înregistrată de sondajele de opinie cu doar cinci zile înainte.

Cu toate acestea, un sondaj de joi a arătat că 55% dintre respondenţi au considerat că sindicatele au greşit făcând grevă în timpul vacanţei.

Macron a comentat: „Grevele sunt protejate de constituţie. Dar sunt momente în istoria naţiunilor când este bine să ştim când să facem pace pentru a respecta familiile şi viaţa de familie".

Unele sindicate cer încetarea grevelor, altele nu. Iar grevele par să aibă un impact. Sondajele arată că 57% dintre oameni resping reforma pensiilor propusă de Macron, procentul fiind mai mare decât atunci când protestele au început, pe 5 decembrie. Unele sindicate au cerut o nouă zi de proteste stradale masive, pe 9 ianuarie.

Macron îşi propune să unifice 42 de planuri separate de pensii într-un singur sistem bazat pe puncte. Planul urmăreşte, de asemenea, creşterea vârstei pentru beneficii depline de la 62 la 64 de ani.

Muncitorii s-au opus ferm schimbărilor, în timp ce guvernul francez îşi propune să elimine planurile speciale de pensionare pentru sectoarele privilegiate - de la dispecerii responsabili de circulaţia trenurilor până la dansatorii de la Opera de la Paris.

Publicaţia Le Parisien a raportat, duminică, faptul că Macron va renunţa, de asemenea, la pensia pe viaţă, acordată preşedinţilor francezi şi va trece la cea bazată pe un punctaj. El va abandona, de asemenea, dreptul la un post pe viaţă în Consiliul Constituţional al Franţei, care vine împreună cu o compensaţie de 13.500 de euro.

Criticii lui Macron l-au acuzat de demagogie.

Între timp, grevele au dus la o creştere a rezervărilor pentru servicii de ride-sharing, ceea ce a dus la sute de kilometri de blocaje în trafic în jurul capitalei franceze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe