Judecătorul nu i-a permis lui Chirtoacă să meargă la Congresul Autorităţilor Locale al CE

Instanţa de judecată nu a considerat prezenţa lui Dorin Chirtoacă la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale ca fiind indispensabilă.
Dorin Chirtoacă, la Judecătoria sectorului Buiucani
Dorin Chirtoacă, la Judecătoria sectorului Buiucani (Captură Foto / privesc.eu)

Dorin Chirtoacă nu va putea participa la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consilului Europei care urmează să aibă loc la Strasbourg în perioada 18-20 octombrie şi la care a fost invitat. Primarul suspendat al municipiului Chişinău urma sa fie co-raportor al Raportului privind democraţia locală şi regională din Elveţia împreună cu Marc COOLS, din Belgia. Cu toate acestea instanţa de judecată ar fi interpretat eronat conţinutul invitaţiei şi nu i-a permis edilului ieşirea din ţară.

Potrivit postării lui Dorin Chirtoacă pe pagina sa de socializare, acesta trebuia să prezinte Raportul personal însă instanţa şi-a motivat refuzul prin faptul că, în textul invitaţiei primite este menţionat că dacă acesta nu va putea participa la sesiune, atunci trebuie delegată o altă persoană care să îl înlocuiască „În viziunea instanţei, această notă, demonstrează caracterul nefondat al argumentului apărării privind natura personală şi indispensabilitatea plecării inculpatului la congresul enunţat.”

Dorin Chirtoacă este vicepreşedintele Camerei Regiunilor, iar la începutul lunii septembrie reprezentanţi ai unei delegaţii a Cosiliului Europei în R. Moldova şi-au manifestat solidaritatea şi sprijinul specificând că edilul Capitalei a fost suspendat din funcţie înainte de a fi condamnat, iar puterea lui de apărare ar fi slabă. Totodată, experţii europeni au reiterat faptul că primarul de Chişinău se consideră o victimă a răfuielilor politice.

Amintim că Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, fiind învinuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău, fiind suspendat din funcţie pe perioada urmăririi penale şi examinării dosarului în instanţele de judecată.