Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu are oficial un mandat care a depăşit norma constituţională [VeDemJust]

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Asociaţia VeDemJust - din care face parte ca membru fondator magistratul Cristi Danileţ - a atras atenţia, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituţională a expirat.

Vă prezentăm mai jos explicaţiile organizaţiei:

"Art. 68 alin. 3 din Legea 47/1992 permitea unui judecător CCR să depăşească mandatul de 9 ani, dacă primeşte un mandat plin după un rest de mandat de maxim 3 ani.

CCR a stabilit prin decizia 136/2018 că acest lucru nu e constituţional. Decizia e aplicabilă din 4 mai.

Joia trecută, prin Legea 168/2018, a fost eliminat. Legea e aplicabilă din 15 iulie.

VeDemJust susţine că în momentul de faţă unul dintre judecătorii CCR are un mandat care a depăşit norma constituţională."

Reamintim că aceeaşi organizaţie l-a somat şi în trecut pe preşedintele CCR să constate încetarea mandatului de judecător al lui Petre Lăzăroiu, care a fost recent implicat într-un scandal ce s-a lăsat cu demisia consilierului prezidenţial Simina Tănăsescu şi cu sesizarea Comisiei de la Veneţia din partea Curţii.

În acelaşi timp, şeful CCR a fost invitat să lanseze procedura de ocupare a postului vacant şi să convoace plenul pentru a se lămuri soarta deciziilor pronunţate de la 4 mai 2018 până în prezent la deliberarea şi adoptarea cărora a participat practic un civil. Printre acestea se numără şi controversata decizie luată de Curte în cazul Kovesi.

Mai multe detalii despre demers aici.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne