Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei sunt îngrijoraţi pentru magistraţii arestaţi în Turcia

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) condamnă tentativa de lovitură de stat în Turcia şi consecinţele acesteia, alăturându-se declaraţiei Comisiei de la Veneţia.
Magistraţii de la Curtea onstituţională a Moldovei
Magistraţii de la Curtea onstituţională a Moldovei (constcourt.md)

Membrii CCM îşi exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu consecinţele tentativei de lovitură de stat din Turcia unde, conform ultimelor date, în jur de trei mii de judecători şi procurori au fost arestaţi şi eliberaţi din funcţii, inclusiv doi judecători ai Curţii Constituţionale şi cinci membri ai Consiliului Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor, potrivit constcourt.md.

CCM susţine că în această perioadă dificilă pentru Turcia, eliberările masive din funcţie şi arestările judecătorilor nu sunt mijloace acceptabile pentru restaurarea regimului democratic. Rolul Curţii Constituţionale a Turciei este esenţial pentru susţinerea statului şi a democraţiei, asigurând supremaţia Constituţiei şi respectarea acesteia de către stat, precum şi garantând statul de drept şi standardele europene de protecţie a drepturilor şi libertăţilor omului.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia dl. Gianni Buquicchio menţionează în declaraţia sa că orice cetăţean, fiecare judecător are dreptul la un proces echitabil – în materie disciplinară sau penală – în cursul căruia să-i fie dovedită în mod corect responsabilitatea şi să-i fie respectate drepturile la apărare.

”În primul rând este impetuos ca într-o societate democratică să fie respectat principiul statului de drept, adică independenţa judecătorească. O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională”, scrie CCM potrivit sursei citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe