Judecătorii CCR sesizaţi cu privire la numărul minim de semnături pentru locale

Instanţele bucureştene au trimis către CCR excepţia de neconstituţionalitate vizând numărul minim de semnături pentru locale. În timp ce pentru primăria din Londra sunt necesare doar 330 de semnături, pentru primăria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnături, candidaţii pentru Bucureşti trebuie să depună 18.000 de semnături, arată cei ce au ridicat excepţia.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de Sector au decis să trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate ridicată de M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale, informează M10.

Redăm comunicatul remis de M10 pe acest subiect:

"Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de Sector au decis să trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate ridicată de M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale.

Judecătorii au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la articolul 49 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 care prevede ca pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi pentru fiecare listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean trebuie depusă o listă de susţinători care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.

Reamintim că M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR au decis să depună în Bucureşti liste de susţinători cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înfiinţarea unui partid politic.

Considerăm că numărul ridicat de semnături solicitate este discriminatoriu pentru iniţiativele politice noi şi menţine monopolul partidelor politice vechi. În plus, numărul foarte mare de semnături solicitate de legea 115/2015 este semnificativ crescut prin comparaţie cu cel din alte ţări europene, fiind necesară o aliniere la normele şi practicile europene. Astfel, pentru primăria din Londra sunt necesare doar 330 de semnături, iar pentru primăria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnături. Pentru primăria Municipiului Bucureşti sunt cerute, însă, cca. 18.000 de semnături.

Noi puteam alege să furăm, să copiem semnăturile între noi, să copiem semnăturile mai vechi, să începem strângerea de semnături înainte de apariţia deciziei BEC, să strângem semnăturile pe formulare în alb şi să scriem numele candidaţilor în ultima zi pe ele aşa cum au făcut unele partide care aparent au strâns numărul necesar de semnături. Noi am înţeles, însă, să respectăm legea şi să nu apelăm la acţiuni ilegale în campania de strângere de semnături. Am decis să nu împrumutăm şi să nu girăm practicile clasei politice învechite care s-a obişnuit să scoată din condei semnăturile necesare candidaturilor.

Nu dorim să legitimăm aceste practici, nu dorim să legitimăm un proces electoral care porneşte cu suspiciuni de fraudă. Vrem ca orice iniţiativă politică nouă, locală sau naţională, să poată intra în alegeri cu şanse egale şi să participe într-un proces electoral corect. Vrem ca dreptul de a fi ales al oricărui cetăţean, chiar dacă nu face parte din rândurile partidelor vechi, să fie respectat.

Considerăm că acele partide politice care participă în alegeri cu suspiciunea sau chiar cu certitudinea unor ilegalităţi nu sunt demne de a face parte din politica românească. Frauda electorală este cea mai gravă formă de dispreţ la adresa cetăţenilor. În politica românească e nevoie de oameni integri şi competenţi, care să reprezinte interesele cetăţenilor şi nu interese personale sau de partid.

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR militează pentru reforma procesului electoral şi liberalizarea vieţii politice. Considerăm că reducerea la 3 a numărului minim de semnături cu care se poate înfiinţa un partid politic în România este un prim pas spre liberalizarea vieţii politice, dar este inutil în condiţiile în care:

  1. Pragul electoral s-a menţinut la 5%;
  2. Numărul de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare a rămas foarte mare;
  3. Partidele neparlamentare nu au reprezentanţi în secţiile de vot, existând astfel riscuri ridicate de fraudă;
  4. Nu există o lege a votului prin internet care să permită exercitarea dreptului la vot a unui număr cât mai mare de persoane din ţară şi din străinătate;
  5. A fost promulgată legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare. Preşedintele Iohannis se face astfel părtaş, alături de partide, la fraudarea alegerilor prin promulgarea legii şi netrimiterea acesteia la Curtea Constituţională. Competiţia electorală nu mai poate fi egală şi corectă, în aceste condiţii.

Atragem din nou public atenţia că alegerile din Bucureşti pornesc cu suspiciuni de fraudă având în vedere:

-intervalul foarte scurt de timp în care au fost strânse semnăturile depuse de majoritatea partidelor şi candidaţilor;

-zecile de contestaţii depuse săptămâna trecută la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoriile de sector cu privire la modalitatea în care au fost strânse semnăturile, precum şi cu privire la autenticitatea semnăturile de pe listele de susţinători.

Solicităm Birourilor Electorale de Circumscripţie să comunice public procedura prin care au fost verificate listele de susţinători în întregime.

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR cheamă toate formaţiunile politice noi, locale sau naţionale, să se alăture demersului nostru pentru liberalizarea vieţii politice şi reforma procesului electoral.

M10 Bucureşti

200 pentru Bucureşti

Noua Republică

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor

Uniunea Creştin Democrată"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne