Judecătorii CCR, intangibili în faţa legii. Senatul le-a votat superimunităţi

La fel ca parlamentarii puterii, judecătorii CCR vor avea şi ei superimunităţi în urma unui proiect votat astăzi de Senat. Reţinerea, arestarea sau percheziţionarea lor vor fi posibile doar cu acordul a două treimi dintre colegii lor, ceea ce îi face practic intangibili.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Judecătorii Curţii Constituţionale nu vor mai putea fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, a decis miercuri plenul Senatului, care a adoptat, cu 81 voturi 'pentru', 4 abţineri, 19 voturi 'împotrivă', propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Senatul este cameră decizională, legea urmând să meargă la promulgare.

"Prin această lege urmează să creăm superimunitati pentru judecătorul CCR care devine aproape imposibil de urmărit penal, arestat preventiv sau judecat. Creăm o discriminare faţă de judecătorul de drept comun. Mai mult, judecătorul constituţional trimis în judecată va putea să facă parte din complet, în timp ce judecătorul de drept comun este suspendat de drept. Apreciem că această discriminare nu trebuie să existe.

O altă curiozitate este faptul că un judecător numit pe rest de mandat poate fi numit pentru un nou mandat. Se ajunge la două mandate consecutive deşi Constituţia interzice acest lucru", a afirmat senatorul USR George Dircă, citat de HotNews, singurul care a luat cuvântul la dezbaterile pe acest proiect legislativ.

Ce prevede legea adoptată azi

„Judecătorii Curţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a doua treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.

Senatorii jurişti au mai decis ca judecătorii CCR cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani beneficiază la limita de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară.

Propunerea legislativă mai prevede ca pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăşi.

Totodată, senatorii jurişti au eliminat posibilitatea cumulării pensiei de serviciu cu alte venituri de către judecătorii CCR şi au stabilit că, la încetarea mandatului, ca urmare a imposibilităţii exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curţii Constituţionale beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia netă a şase luni de activitate.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Adnagi Slavoliub. Cameră decizională este Senatul.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne