Judecător ucrainean îl eliberează pe liderul opoziţiei Mihail Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (Getty Images)

O instanţă din Kiev l-a eliberat din închisoare pe liderul opoziţiei ucrainene Mihail Saakaşvili, care a fost arestat în weekend şi acuzat că doreşte să organizeze o lovitură de stat.

Judecătorul ucrainean a afirmat că nu există nicio bază pentru reţinerea în continuarea a fostului preşedinte georgian.

Aceasta este cea mai recentă evoluţie a consecinţelor dramatice ale relaţiilor fostului preşedinte georgian cu autorităţile ucrainene, pe care Saakaşvili le acuză de corupţie.

Saakaşvili a fost preşedinte ale Georgiei timp de 9 ani până în 2013 şi s-a mutat în Ucraina după o revoltă populară în ţară. În timpul preşedinţiei lui Petro Poroşenko, Saakaşvili a deţinut funcţia de guvernator al regiunii Odesa, în perioada 2015-2016, înainte să apară tensiuni între el şi liderul ucrainean.

Procurorii au cerut ca Saakaşvili să fie plasat sub arest la domiciliu în timp ce este investigat, mişcare considerată de liderul opoziţiei ca o încercare de a-i submina campania de detronare a preşedintelui Poroşenko.

Guvernul ucrainean se confrună cu numeroase critici pentru atacuri percepute asupra instituţiilor anticorupţie şi o aparentă ezitare în privinţa aplicării reformelor.

Detenţia lui Saakaşvili a declanşat un marş al simpatizanţilor lui prin centrul Kievului, manifestanţii cerând eliberara acestuia şi punerea sub acuzare a preşedintelui Poroşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe