Judecător CSM, dezvăluire despre halul în care a fost adusă Justiţia: "Cel care resimte este, din păcate, cetăţeanul"

Bogdan Mateescu
Bogdan Mateescu (Bogdan Mateescu / Facebook)

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, asupra stării deplorabile în care a fost adusă Justiţia, şi la propriu, şi la figurat şi afirmă că o justiţie gestionată ineficient nu poate servi aşa cum trebuie cetăţeanul.

Potrivit judecătorului, multe instanţe funcţionează în condiţii insalubre, bugetul de investiţii este tot mai mic, condiţiile de lucru sunt tot mai grele. Cât despre judecători, aceştia sunt frustraţi de faptul că munca lor este pusă sub semnul îndoielii, criticată public în mod nedrept. De asemenea, magistraţii resimt lipsa de predictibilitate cu privire la propriul statut iar unii resimt îngrijorări legate de Inspecţia Judiciară şi de Secţia pentru investigarea magistraţilor, structuri văzute de parte din opinia publică ca buzdugane ale politicului.

În aceste condiţii, judecătorul reaminteşte că justiţia este ultima redută unde cetăţeanul îşi caută dreptatea şi se întrebă în ce măsură este ajutat cetăţeanul dacă sistemul judiciar a ajuns aşa cum e.

Redăm postarea lui Mateescu

"Şi dincolo de alte discuţii, voiam doar să reamintesc câteva lucruri, la fel de actuale în urma întâlnirilor cu colegii cu ocazia şedinţelor de bilanţ şi de anul acesta:

- instanţe cu sedii insalubre, unele chiar cu bucăţi de zid care se desprind, punând în pericol deopotrivă magistraţi şi justiţiabili,

- cu echipament IT învechit, cu mobilier vechi, cu toalete în curte,

- cu limitări în folosirea consumabilelor ori cu penalităţi la plata utilităţilor,

- buget de investiţii în infrastructura instanţelor din ce în ce mai mic, dar cu ordonanţă de urgenţă de eşalonare pentru 5 ani a drepturilor salariale recunoscute de MJ personalului instanţelor în urma deciziei CCR. Acestea în condiţiile raportărilor publice de creşteri însemnate ale economiei...

- instanţe şi parchete cu deficit de personal, cu un număr de dosare pe magistrat de multe ori de peste o mie pe an, în condiţiile instabilităţii legislative şi presiunii publice enorme...

Magistraţii mi-au mai mărturisit o stare frustrare şi pentru că munca lor este pusă sub semnul îndoielii, criticată public în mod nedrept, de multe ori interesat, ori prin declaraţii eronate referitoare la legalitatea completelor colegiale din care fac parte şi mi-au reproşat lipsa de reacţie a CSM. Au vorbit despre resimţirea unei lipse de predictibilitate cu privire la propriul statut.
Alţii mi-au relatat îngrijorările legate de IJ - de modul de numire a conducătorilor acesteia, legate de SIIJ...

Aşadar, v-am expus (doar) câteva lucruri să înţelegeţi starea de nelinişte, de tensiune care s-a tot acumulat în sistemul judiciar. Nicio exagerare în cele ce preced, dimpotrivă.

Aceste împrejurări, dublate de modificări intempestive de natura legislativă discutabile, afectează magistratul.
Însă afectat fiind el, cel care resimte este, din păcate, cetăţeanul. El trebuie să aibă dreptul (constituţional) de acces efectiv la o justiţie de calitate.

Ne place sau nu, deşi departe de a fi perfectă, justiţia este ultima redută unde cetăţeanul îşi caută dreptatea.
Ajutăm oare cetăţeanul gestionând în acest mod sistemul judiciar?", scrie judecătorul.