Judecătoarea Camelia Bogdan: "Averea lui Sorin Oprescu trebuie pusă sub sechestru"

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Averea primarului Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită, trebuie pusă sub sechestru pentru ca edilul să nu aibă timp să-şi ascundă bunurile, susţine judecătoarea Camelia Bogdan în motivarea deciziei de menţinere a arestului preventiv faţă de primarul suspendat al Capitalei, relatează Adevărul.

"Organele de anchetă trebuie să acorde o atenţie sporită ridicării bunurilor în vederea luării măsurilor asigurătorii", susţine judecătoarea care, reamintim, l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu.

“Nu în ultimul rând, Curtea evidenţiază că luarea măsurii de prevenţie a arestării preventive faţă de inculpatul menţionat în referat, necesară pentru garantarea unei bune desfăşurări a procesului penal, se impune nu numai pentru celeritatea şi eficientizarea desfăşurării urmăririi penale, ci şi pentru luarea, în această fază incipientă a procesului penal, a unor măsuri de indisponibilizare cu privire la bunurile mobile şi imobile ale inculpatului, inclusiv asupra activelor şi părţilor sociale ale societăţilor Medical Prestige SRL, Anais Center, Academica, stabilirea beneficiarilor reali ai acestor societăţi, precum şi a celorlalte persoane implicate în circuitul infracţional, în vederea confiscării speciale (organul de urmărire penală va avea în vedere şi posibilitatea verificării instituirii acestor măsuri în vederea confiscării extinse, în lumina principiilor care guvernează instituţia confiscării în sistemul nostru de drept - sancţiune de drept penal şi nu sancţiune penală, neverificându - se în cazul acesteia criteriile avute în vedere în lumina jurisprudenţei CEDO-cauza Welch împotriva Marii Britanii pentru a se pune problema retroactivităţii legii penale). Este de la sine înţeles că art 249 C pr pen permite luarea unor măsuri de indisponibilizare cu privire la alte categorii de terţi neparticipanţi la procesul penal, în vederea confiscării speciale”, arată judecătoarea în motivarea deciziei privind arestarea preventivă a primarului Oprescu.

"Reducerea motivaţiei infractorilor angrenaţi în activităţi de corupţie privind implicarea în viitoare activităţi infracţionale, inclusiv prin introducerea sumelor de bani care au produs dezechilibre sistemului financiar în economia legală: activitatea de recuperare a produsului infracţiunii în scopul îndeplinirii obligaţiilor pe care orice stat îl are faţă de cetăţenii lui devine condiţie sine qua non pentru asigurarea conservării Democraţiei şi a salvgardării Statului de Drept", mai susţine magistratul.

Camelia Bogdan arată că, pentru lipsirea infractorului de produsul activităţii sale infracţionale este util şi absolut indispensabil că în paralel cu realizarea unei anchete penale să se realizeze şi o investigaţie financiară de natură a identifica toate bunurile care pot fi indisponibilizate prin aplicarea unui sechestru, în vederea confiscării speciale şi confiscării extinse.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv în noaptea de 6 spre 7 septembrie. Conform DNA, edilul a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea sa, trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne